Tajna lepote i zdravlja žena iz Indije: 5 stvari bez kojih ne mogu

Foto: unsplash.com/peejayvisual

Jeste li primetili kako su Indijke uvek najbolje plasirane na izborima lepote? Takođe, jeste li primetili da Indijke imaju tako graciozno, otmeno držanje, gustu i sjajnu kosu i fantastičan, zlatni ten? U čemu je tajna? U kozmetici ili u nečem drugom?

5 top sastojaka po izboru Indijki

Indijke su dakle najkarakterističnije po predivnoj dugoj, gustoj kosi, zlatnom tenu i intenzivnoj šminki, posebno po crnim kajal olovkama za oči.

Kajal je drevna šminka za oči metalnog sjaja i neprozirne teksture koja izuzetno ističe oči. Radi se od prirodnih sastojaka koji su dobri za zdravlje očiju – pepela pomešanog s uljem ili, još bolje, bademovim maslacem koji će i nahraniti nežnu kožu.

Kokosovo ulje obilato koriste za kosu, masažu vlasišta i za hidrataciju kože. Zagrejati 1 kašiku kokosovog ulja i umasirati u vlasište i kosu. Ostaviti 2 sata i isprati.

Kurkuma je najčešći sastojak maski za taj predivan zlaćani ten (pomešana s jogurtom i medom). Pomešati 1 kašičicu kurkume s malo meda i jogurta da dobijete gustu pastu. Držati 20 minuta i isprati.

Brašno od leblebije je uvek prvi izbor kao sredstvo za piling kože kako bi bila glatka i čista (kapilicom s kurkumom i limunom). Pomešati 1 kašiku tog brašna s malo limunovog soka i žličicom kurkume. Staviti na lice 15 minuta, istrljati i isprati.

Amla prah (biljka puna C vitamina) je glavni sastojak maske za tu fenomenalnu, gustu i jaku kosu te kao prevencija sedim vlasima. Pomešati amla prah s toplom vodom u pastu, naneti na kosu, staviti kapu za tuširanje. Držati pola sata i isprati. Amlu nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

Unutrašnja ravnoteža je najvažnija

Tradicionalna vedska znanja iz medicine – Ajurveda, tretiraju telo kao celinu, a ne kao skup delova. Sukladno ajurvedskim učenjima, jedini živi deo nas samih je atma, odnosno duša.

Sve što se ispoljava na fizičkom nivou je zapravo izraz duše koji se reflektuje kroz telo – to je mantra indijskih lepotica, prenosi lovesensa.rs.

Osećaji u atmi – duši će se tako odraziti i na našem licu ili telu i komunicirati preko naših čula. Zdravlje znači postizanje i održavanje harmonije između svih elemenata tela:

“Ajurveda nas uči da harmonija između čulnih organa, uma i Malas (otpadnih materija) dovodi do opšte dobrobiti i zdravlja. Međutim tu nije reč samo o fizičkom procesu. Svaki put kada našem sistemu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže” – kaže dr Anil Kumar, lekar ajurvedske medicine i hirurgije.

Osnova tradicionalnog pristupa zdravlja jeste nadoknaditi ono što nedostaje ili umiriti ono čega ima previše.

Ajurveda savetuje sistem s nizom uputstava kojih se treba pridržavati kako bismo podržali svoje zdravlje. Mnoge stvari radimo pogrešno jer ne vodimo računa:

“Često pijemo hladnu vodu leti dok Ajurveda savetuje da se i tokom leta i tokom zime pije topla ili mlaka voda. Cilj je da se stabiliše termički sistem našeg tela kako bi ono moglo normalno da funkcioniše” – navodi Kumar.

Celi Ajurvedski sistem je zasnovan na konceptu koji se odnosi na tri tipa energije (Tridoshe) koje su osnova psihosomatskog postojanja čoveka. Tri doše su zadužene za regulisanje ravnoteže, energije i materija u našem organizmu: kada su u skladu, doše su nevidljive i osećamo se dobro sami sa sobom.

Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neprijatni mirisi, emotivne blokade, iznenadni izlivi emocija i slično.

Da biste smanjili stres, Ajurveda savjetuje duboku meditaciju i praktikovanje joge.

U ajurvedi dobar život zapravo znači živeti život u harmoniji. Indijke tu ravnotežu već vekovima traže kroz razvijanje duhovne strane kroz praktikovanje joge i meditacije te pridržavajući se prirodnog drevnog ajurvedskog sistema za savršeno zdravlje tela i uma.

Prethodni tekstMučite se s upalom bešike? Uz ove recepte rešite se neprijatnosti zauvek
Sledeći tekstAjurvedska preporuka za letnju ishranu

1 KOMENTAR

  1. Bravo za Indijke! One se neguju prirodnim sredstvima, vode računa o ishrani, vežbaju, tako da ostaju mladolike dugo. Mi se zapustimo, pa kad shvatimo da smo počele da dobijamo bore, idemo na ‘nanokliniku’ na zatezanje. Mnogo žena kod nas puši, loše se hrani, ne vežba nikad, pa i ono što se neguju, nema nekog efekta. Kad bismo se malo ugledale na Indijke, i mi bismo bolje izgledale.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime