Zbog zagađenja u Delhiju mera „par-nepar“ u saobraćaju

Glavni grad Indije Nju Delhi počeo je s primenom sistema racionalizacije saobraćaja zbog opasnog nivoa zagađenja vazduha.

U periodu od 4. do 15. novembra vlasnici automobila s tablicama s neparnim brojevima moći će da voze samo neparnim danima, a za parne registarske tablice vredi obrnuto pravilo. Isti se princip sprovodio 2016. i 2017. godine, ali nije poznato da li je pomogao u smanjenju zagađenja, piše BBC.

Nivo čestica zagađenja u vazduhu, poznatih kao PM2.5, u glavnom gradu Indije znatno je viši od preporučenog, a zbog zagađenja vazduha milioni stanovnika izloženi su opasnosti od respiratornih oboljenja.

Zdravstveni radnici upozorili su stanovnike da ostanu u zatvorenim prostorima te da nastoje da se uzdrže od bilo kakvih fizičkih aktivnosti. Škole su zatvorene do utorka, ali čini se da će to potrajati do petka jer se grad još uvek guši u gustom smogu.

Službe koje mere nivo zagađenja vazduha na meračima nemaju dovoljno brojki kojima bi tačno evidentirali nivo zagađenja.

Jedan od čelnih ljudi Nju Delhija Arvind Kejrival je kazao da bi zahvaljujući sistemu racionalizacije saobraćaja, poznatog i kao „par-nepar plan“, na putevima i saobraćajnicama moglo biti hiljade automobila manje.

Svi oni koji se ne budu pridržavali odredbe biće kažnjeni s 4000 rupija kazne (oko 50 evra), što je dvostruko veća kazna u odnosu na prethodne godine.

Na ulice će smeti jedino vozila javnog prevoza, hitne službe, taksi-vozila i motocikli. Pravilo se neće odnositi na žene koje voze same. Strahuje se ipak da plan neće preterano pomoći u smanjenju smoga.

Naime, slične mere ranije su značajno smanjile zastoje u saobraćaju u Nju Delhiju, ali nisu u većoj meri uticale na stepen zagađenosti vazduha.

Stručnjaci smatraju da su izduvni gasovi automobila samo jedan od brojnih faktora koji su grad pretvorili u svojevrsnu „plinsku komoru“.

Zapravo je glavni uzrok visokog nivoa zagađenja u ovo doba godine rezultat delovanja poljoprivrednika koji spaljuju njive posle kosidbe žitarica da bi počistili polja.

(Hina)

Prethodni tekstNemci prave ekološko partnerstvo sa Indijom
Sledeći tekstMerkel pozvala u Indiji vlasti da se bore protiv zagađenja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime