Ajurveda za zdravu i radosnu trudnoću

Foto: Pixabay.com/Greyerbaby

Prema ajurvedi, čovekov život je kombinacija osećaja, uma, tela i duše. Zato ajurveda ona daje znanje ne samo o telesnom već i o duhovnom i mentalnom zdravlju ljudi.

Prva i najvažnija uloga ajurvede jeste prevencija. Ajurveda daje dragocene savete i jednostavne uputstva o tome kako da delujemo i koju hranu da uzimamo, a koju da izbegavamo kako bi se održalo dobro zdravlje. Ajurveda nam daje znanje o našoj telesnoj konstituciji i kako da je održavamo u ravnoteži ili vratimo u ravnotežu ako nastanu poremećaji.

Ipak, kako da znamo koja je naša telesna konstitucija i šta je za naše zdravlje dobro, a šta nije, posebno u trudnoći? U tome nam može pomoći ajurvedski savetnik. Na vrlo jednostavan i brz način, očitavanjem našeg pulsa, može se precizno utvrditi kom telesnom tipu pripadamo i tako nam dati korisne savete za očuvanje zdravlja ili vraćanje u ravnotežu. Ti telesni tipovi nazivaju se – doše.

Doše postoje ne samo unutar našeg tela nego i u celom stvorenom svetu: u biljkama, životinjama i prirodi, one su aktivne u svakoj ćeliji. U prirodi vata, pitta i kapha sarađuju. Kiša neguje zemlju vlagom (kapha). Uz pomoć sunca (pitta) sve biljke rastu i sazrevaju. Vetar (vata) oprašuje biljke. Sklad između tri doše vrlo je važan za život na zemlji. Neravnoteža između njih može biti pogubna za život: poplave (kapha), vrućine (pitta) i oluje (vata) razaraju zemlju.

U ljudskom telu načelo vate je odgovorno za sve vrste pokreta, disanje, emocije, izlučivanje hrane. Načelo koje se naziva pitta upravlja probavom, krvlju, imunitetom i vitalnošću tela, hormonalnim procesima, telesnom temperaturom i inteligencijom. A načelo kaphe koordinira anabolizam, opskrbljuje telo vlagom, odgovorno je za zdravlje, rast i održavanje organizma.

Svaka doša ima svoje sedište u telu, ali može se nalaziti i na mnogim drugim mestima. Glavno sedište kaphe je grudni koš, zatim želudac, masno tkivo, vrat i glava.
Glavno sedište pitte je tanko crevo, zatim limfa, krv i jetra. Vatino glavno sedište je debelo crevo, a upravlja i procesima u kostima, zglobovima, polnim organima, stopalima, nogama i anusu.

Prethodni tekstOborena 3 Ginisova rekorda u Indiji
Sledeći tekstSvetski uspeh indijsko-srpskog filma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime