Indija i Francuska pozivaju „оsunčane“ zemlje da podrže inicijativu za sunčevu energiju

Foto: ulleo/pixabay.com

Francuski predsednik Emanuel Maкron nada se dobrom početku francuske i indijske zajedničke inicijative u svrhu promicanja sunčeve energije, dok se dve zemlje saveznice pripremaju da održe osnivačku konferenciju za svoj projekat.

Međunarodni sunčev savez (ISAD) dve su zemlje pokrenule na rubu UN-ove konferencije o klimatskim promenama u Parizu u 2015., sa svrhom da povećaju iskorišćavanje sunčeve energije. Njihov prvi samit održaće se u Nju Delhiju u nedelju.

Savez je “sunčev klub” koji obuhvata 121 zemlju bogatu izvorima sunčeve energije. Osim Indije i Francuske, članice su Australija, Kina i Brazil.

Konferenciji u nedelju prisustvovaće 22 čelnika iz tih zemalja zajedno s predstavnicima ostalih zemalja članica.

Cilj je saveza iskoristiti više od 1000 gigavata sunčeve energije i mobilisati najmanje 1 bilion dolara u sunčevu energiju do 2030.

“Međunarodni sunčev savez važna je inicijativa za budućnost planete Zemlje”, rekao je indijski premijer Narenda Modi na konferenciji za novinare s Makronom nakon bilateralnih razgovora u subotu.

“Ono što je počelo kao indijska ideja postalo je inicijativa, a od sutra će biti realnost”, rekao je Makron.

Indijska vlada obećala je 27 miliona dolara za izgradnju infrastrukture i za troškove u razdoblju između 2016-2017. i 2020-2021.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime