Đumbir – jači od citostatika

Foto: Couleur/pixabay.com

Đumbir je koren koji se najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto ređe za zdravstvene tegobe. Primera radi, on ublažava tegobe, smanjuje upale, sadrži antibakterijska svojstva itd.

Prema istraživanju Univerziteta Džordžija iz SAD-a, odličan je i za lečenje raka.

Naučnici kažu kako je bolji od hemoterapije i uništava samo ćelije raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru, smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 posto.

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira – koji nastaje njegovim sušenjem ili kuvanjem, pokazao se kao odličan u uništavanju ćelije raka dojke. Tumor u svom sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih ćelija, ali vrlo ih je teško eliminisati, a u stanju su da stvaraju nove ćelije ako nisu uništene.

To znači da su matične ćelije raka u stanju da se samostalno obnavljaju i da su one same otporne na konvencionalna hemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su da se razdvajaju i stvaraju nove tumore, koje se tako šire telom. Jedini način za potpuno oslobađanje tela od raka je uništiti matične ćelije u tumoru – kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspešnog lečenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom,  prenose mediji.

Prethodni tekstPutin: Snabdevaćemo Indiju sa 10 miliona tona nafte godišnje
Sledeći tekstReforme koje su Indiju učinile najbrže rastućom ekonomijom na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime