Putin: Snabdevaćemo Indiju sa 10 miliona tona nafte godišnje

Foto: twitter.com/PMOIndia

Rusija će snabdevati Indiju sa deset miliona tona nafte godišnje u narednih deset godina, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Moskvi, prenosi Raša tudej.

„Ugovorom između Rosnjefta i Eser grupe je predviđeno da velike isporuke nafte i naftnih proizvoda – deset miliona tona nafte godišnje u narednih deset godina – bude isporučeno indijskim rafinerijama“, izjavio je Putin tokom zajedničke konferencije za novinare sa Modijem.

Dvojica zvaničnika su, kako navodi RT, dogovorila niz velikih ugovora u sektoru odbrane, trgovine i nuklearne energije, a zvanična Moskva je istakla svoju posvećenost zajedničkoj saradnji u sektoru nuklearne energije, potvrdivši plan o izgradnji šest nuklearnih reaktora u Indiji u narednih 20 godina.

Indijski premijer Narendra Modi je boravio u dvodnevnoj poseti Moskvi u okviru 16. godišnjeg samita dve zemlje. Samit je počeo u sredu privatnom večerom koju je organizovao Putin, posle čega je usledilo potpisivanje 15 ugovora između Rusije i Indije.

Dve zemlje su se saglasile da vojno-tehnička saradnja ostaje jedan od ključnih ciljeva njihovog partnerstva.

„Nije reč samo o finalnom proizvodu, već o bliskoj tehnološkoj saradnji“, objasnio je Putin, i dodao da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u proizvodnji projektila „Bramos“ i da planiraju da zajednički proizvedu novi tip borbenog aviona i nosača aviona.

Trgovina između Indije i Rusije, koja je 2014. godine iznosila nešto ispod 10 milijardi dolara, pala je ove godine za više od 14 odsto. Predsednik Rusije je krivicu za to pripisao globalnom sunovratu cena nafte, koja je glavna ruska izvozna roba, dodajući da dve zemlje treba da razviju i bližu industrijsku saradnju.

(Tanjug)

Prethodni tekstMeđusobna podrška Rusije i Indije
Sledeći tekstĐumbir – jači od citostatika

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime