Međusobna podrška Rusije i Indije

Foto: twitter.com/PMOIndia

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi potvrdili su danas u Moskvi medjusobnu podršku dve zemlje na medjunarodnoj sceni, mada nisu postigli napredak u dogovoru o prodaji ruskih raketa Indiji.

Modi, koji je pre godinu dana primio Putina u Indiji, i pružio mu punu ekonomsku i diplomatsku podšku usred ukrajinske krize, rekao je danas da je razgovor sa ruskim predsednikom bio „sjajan i produktivan“.

„Kada gledam u budućnost, vidim u Rusiji važnog partnera za ekonomsku transformaciju Indije i za stvaranje stabilnog, balansiranog i multipolarnog sveta“, rekao je Modi.

On je dodao da su razgovori sa Putinom trasirali novi put i dodatni impuls strateškom partnerstu dve zemlje, koje se smatraju saveznicima od 50-tih godina prošlog veka, i koje saradjuju u okviru BRIKS-a, u čijoj su grupi Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Putin je posle sastanka sa indijskim premijerom rekao da su Moskva i Nju Delhi ubedjeni da je u interesu medjunarodne zajednice da se formora široka koalicija protiv terorizma.

Dvojica lidera razovarala su i o jačanju trgovinske saradnje Rusije i Indije. Putin je kazao da je sa Modijem postigao dogovor o zajedničkom ulaganju u vrednosti od milijardu dolara.

Rusija je za Indiju prvi snabdevač oružja u istoriji, a Indija je najveći uvoznik konvencionalnog oružja u svetu.

„Zemlja je u nezavidnom položaju u odnosu na Pakistan i Kinu kada je reč o raketnim napadima i o bombardovanjima. Sistem S-400 je za Indiju veoma izazovan sistem“, rekao je vojni stručnjak Dipankar Banedže.

Indija je prošle godine je saopštila da namerava da u saradnji sa Rusijim, na svojoj teritoriji, sagradi deset nuklearnih reaktora. Putin je danas rekao da je Indiji u planu izgradnja još jedne centrale po ruskom konceptu.

(Beta)

Prethodni tekstIndijski premijer Modi sastao se s kraljicom Elizabetom
Sledeći tekstPutin: Snabdevaćemo Indiju sa 10 miliona tona nafte godišnje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime