Indijski premijer Modi sastao se s kraljicom Elizabetom

Foto: twitter.com/TIME

Indijski premijer Narendra Modi sastao se danas sa kraljicom Elizabetom Drugom drugog dana njegove posete Velikoj Britaniji, tokom koje je dočekan uz veliku pompu.

Modi je stigao danas u Bakingamsku palatu u jaguaru, poznatoj britanskoj marki automobila u vlasništvu indijskog Tata motorsa. On je ručao sa kraljicom pre nego što mu je priredjen obilazak palate i umetničkih zbirki u njoj.

Kasnije danas, Modi će govoriti na stadionu Vembli, poznatom po održavanju rok koncerata i po engleskoj fudbalskoj reprezentaciji.

Britanija i Indija najavili su velike poslovne sporazume i programe kulturne razmene tokom Modijevog boravka, uključujući izlaganje istorijskih britanskih tekstova u Indiji kao što su Magna karta i otvaranje muzeja voštanih figura Madam Tiso u Nju Delhiju.

Takodje je danas kancelarija Kensingtonske palate princa Vilijama i njegove supruge Kejt najavila je da će prinčevski par prvi put posetiti Indiju na proleće 2016.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da Modijeva poseta učvršćuje „moderno, dinamičko  partnerstvo“ Britanije i Indije.

Dve zemlje su najavile poslovne ugovore vredne devet milijardi funti (14 milijardi dolara), uključujući britansku investiciju od dve milijarde funti u solarnu energiju u Indiji i obveznice vredne više od milijardu funti izdate u Londonu za finansiranje proširenja indijske železničke mreže i druge projekte.

Ovo je prva poseta jednog indijskog premijera Londonu u poslednjih deset godina.

(Beta)

Prethodni tekstCivilizacija utemeljena na bogatstvu različitosti
Sledeći tekstMeđusobna podrška Rusije i Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime