Kurkuma – štiti i leči mozak

Foto: Vitamin/Pixabay.com

Aromatični indijski začin kurkuma podstiče širenje matičnih ćelija mozga i može biti ključan u oporavku funkcija mozga obolelih od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera.

Ljubitelji začinjene hrane bolje su zaštićeni od raznih neurodegenerativnih bolesti, poput demencije ili Alchajmera, pokazala je studija nemačkog Instituta za neuronauku i medicinu. Prema njoj, kurkuma je ključni saveznik zdravih moždanih ćelija, a pomaže i u njihovoj obnovi.

Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara.

Pri određenim koncentracijama kurkume, proliferacija tih matičnih ćelija veća je za 80%, zbog čega neuroni znatno brže sazrevaju.

– Potrebne su nam dalje studije koje bi razotkrile kako to kurkuma deluje, a to bi moglo doprineti u poboljšanju terapija za obolele od demencije – zaključila je voditeljka studije dr Adele Rueger.

Pređašnja istraživanja pokazala su da kurkuma deluje tako što sprečava nakupljanje plaka u venama i omogućava bolji protok kiseonika u mozgu.

Prethodni tekstIndija – ponosna članica BRIKS-a
Sledeći tekstVodič za proslavu festivala Onam

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime