Vodič za proslavu festivala Onam

Foto: Coconutboard.nic.in

Onam je festival koji se slavi svake godine u avgustu ili septembru, u čast mitskog kralja Mahabale, koji je nekada vladao u modernom Keralu. Stanovnici regiona Malaialis se okupljaju kako bi proslavili ovaj, po njima značajan festival.

Prikazuju se bogate žetve u regionu, a meštani uživaju u četiri dana državnog praznika i ukupno 10 dana u toku svečanosti. Od tradicionalnog plesa, muzike, dekoracije kuća i naravno kuvanje složenih jela – postoji puno aktivnosti koje se sprovode kako bi se obeležio ovaj festival.

Odeća: Onam proslave nisu potpune bez nošenja tradicionalne odeće. Sari za žene i Mundu za muškarce.

Foto: jnvkottayam.gov.in
Foto: jnvkottayam.gov.in

Ukrasi: Kao i povodom svakog drugog festivala, domaćinstva u ovoj regiji se danima unapred sređuju, čiste i ukrašavaju. Nećete videti nijednu kuću bez cvetnih aranžmana, takođe poznate kao ahapukalam, koji se drže na podu van kuće. Postoje i takmičenja vezana za izradu najlepšeg atapukalama.

Pesma, ples i druge aktivnosti: Onam svečanosti uključuju se i druge aktivnosti kao što su tradicionalne plesne predstave – Pulikali, Kaikotikali, Katakali, i Kumati Kali. Takođe se pevaju tradicionalne Onam pesme, pod nazivom Onapat.

Veliki obrok – Onasadia: Jedan od najbitnijih karakteristika festivala. Obrok je pedantno pripremljen i čak prefinjeno dekorisan, ceo aranžman ukazuje na različite ukuse – od slatkog i slanog, do kiselog i ljutog.

Foto: Augustus Binu/Wikipedia
Foto: Augustus Binu/Wikipedia

„Jela na tanjiru se jedu po određenom redu“, objašnjava kuvar Naren Timaija. Uglavnom preovladava pirinač sa raznim dodacima, kiselim mlekom, pikantnim karijem, kupusom, papadamsom (slani i slatki kiseli krastavci), razne vrste rižota a na kraju dolazi dezert – Adi pradaman.

Foto: Wikimedia/Vijayakumarblathur
Foto: Wikimedia/Vijayakumarblathur

Jedna od zanimljivosti je preklapanje lista banane kada završite za obrokom. Treba da ga u potpunosti preklopite i privučete sebi ako ste zadovoljni obrokom. Ako list udaljite od sebe, to znači da obrok nije bio zadovoljavajući.

Prethodni tekstKurkuma – štiti i leči mozak
Sledeći tekstObeležen Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime