Obeležen Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Foto: Isidora Gordić

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa ambasadom Republike Indije u Srbiji obeležio je 14. septembra svetski Dan hindi jezika u svojim prostorijama raznovrsnim programom. U svečanom delu programa, gostima su se obratile prof. dr Biljana Šimunović Bešlin prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta, i Njena ekselencija Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji.

Prof. dr Šimunović Bešlin je u svom obraćanju istakla da će „zahvaljujući potpisanom Memorandumu o saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju Filozofski fakultet imati priliku da igra vitalnu ulogu u promociji Indije u ovom delu sveta“, i da „od velike važnosti može biti negovanje i jačanje akademskih i kulturnih veza, ali i unapređenje buduće saradnje između Srbije i Indije u najrazličitijim oblastima.“ Fakultet je na ovaj način u svoju ponudu jezika uvrstio još jedan koji govori više od milijardu ljudi svakog dana, pored engleskog i kineskog.

Njena ekselencija Narinder Čohan je rekla da Indija ove godine slavi 70 godina svoje nezavisnosti, ali da bi u stvari mogla da slavi 70 vekova postojanja, a obeležavanje Dana hindi jezika je deo te proslave. Dodala je da „indijska civilizacija nije samo jedna od najdrevnijih na Zemlji, već i jedna od najrazvijenijih. A zašto je najrazvijenija? Zato što je dala svetu prvi moderan jezik – sanskrit, a hindi je proizašao iz sanskrita.“ Ujedno je istakla da je ovo „istorijski trenutak jer počinje sa radom prvi lektorat za hindi jezik na tlu Republike Srbije“.

Foto: Isidora Gordić
Foto: Isidora Gordić

Pored njih dve goste su pozdravili upravnik Centra za jezike, prof. dr Milivoj Alanović i lektorka hindija Maduri Godbole, koja će od ove jeseni držati časove hindija na Filozofskom fakultetu u Centru za jezike za sve zainteresovane. Upis na kurs hindija je u toku.

Dr Rima Džohri predstavila je tradicionalni udarački indijski instrument pod nazivom tabla uz izvedbu, a Monika Maširević iz Gradske biblioteke u Novom Sadu je održala putopisno predavanje naslovljeno „Moja Indija, moj put srca“.

U okviru zvaničnog dela programa, održana je projekcija bolivudskog istorijskog filmskog spektakla „Joda i Ahbar“ (snimljenog 2008. godine), inspirisanog pričom o najznačajnijem indijskom mogulskom vladaru, Ahbaru Velikom iz 16. veka.

Prateći program obeležavanja Dana hindi jezika na Filozofskom fakultetu činele su dve izložbe fotografija „Moja Indija, moj put srca“ (autorke Monike Maširević) i „Joga asane“ koje su postavljene u izložbenom delu hola Fakulteta na prvom spratu.

Biblioteka Filozofskog fakulteta priredila je izložbu knjiga koje je indijska ambasada darovala u maju Fakultetu, prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji, pored kojih su izložene i knjige iz fundusa Biblioteke a tiču se indijske književnosti, istorije, filozofije.

Prethodni tekstVodič za proslavu festivala Onam
Sledeći tekstBeskompromisni borac protiv inflacije na čelu centralne banke Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime