Kurkumin može poboljšati pamćenje i raspoloženje

Foto: stevepb/pixabay.com

Nova studija bi vam mogla promeniti mišljenje onih koji nisu ljubitelji ovog indijskog začina, čije je lekovito svojstvo poznato odavnina.

Istraživači su otkrili da jedinjenje kurkume – kurkumin, zadužen za zlatno-žutu boju ovog začina, može poboljšati raspoloženje i pamćenje, naročito kod starijih osoba.

Studija sprovedena prošle godine ukazala je na značaj kurkume u lečenju karcinoma pankreasa, dok druga istraživanja tvrde da bi popularni začin mogao da pomogne u lečenju moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

Studije su pokazale da je kurkumin antioksidans, što znači da može zaštititi ćelije ljudskog organizma od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Takođe ima snažna protivupalna svojstva.

Nova studija, nedavno objavljena u „American Journal of Geriatric Psychiatry“, pruža dokaze da kurkumin može zaštititi mozak. Autor studije, dr Geri Smol, sa „Longevity Center at the University of California“ u Los Anđelesu i njegove kolege testirali su ovo jedinjenje kurkume na 40 osoba, starosti između 51 i 84 godine, koji su imali blage probleme sa pamćenjem.

Ukupno 18 meseci, učesnici su bili nasumično postavljeni u jednu od dve grupe. Jedna grupa je uzimala 90 miligrama kurkumina dva puta dnevno, dok je druga grupa uzimala placebo. Kurkumin korišćen u ovom istraživanju bio je u obliku nazvanom „terakurmin“, koji istraživači opisuju kao „oblik kurkumina sa povećanom moći prodiranja kroz crevni endotel“.

U početnoj fazi ispitivanja, svi učesnici su prošli standardne kognitivne testove, i oni su se ponavljali svakih 6 meseci tokom čitave studije, kao i na kraju studije. Pored toga, 30 ispitanika, od kojih je 15 primalo kurkumin, na početku i na kraju studije imalo je skeniranje pozitronsko-emisijske tomografije (PET) mozga.

Ova ispitivanja su izvršena da bi se procenili nivoi beta-amiloida i tau-a, proteina koji se smatraju zaštitnim znakom Alchajmerove bolesti.

Istraživanja su ukazivala na porast nivoa beta-amiloida i tau proteina koji može nastupiti do 15 godina pre nego što se pojave simptomi Alchajmerove bolesti, što ukazuje da proteini mogu biti rani pokazatelji bolesti.

Rezultati su otkrili da su ispitanici koji su uzimali kurkumin dva puta dnevno pokazali poboljšanje za 28 odsto u testovima pamćenja tokom studije, dok oni koji su uzimali placebo nisu pokazali značajnija poboljšanja pamćenja.

Ispitanici koji su primili kurkumin takođe su imali blago poboljšanje raspoloženja, za razliku od onih koji su uzimali placebo. Šta više, učesnici koji su uzimali kurkumin takođe su imali niže nivoe beta-amiloida i tau-a u hipotalamusu i amigdali, regijama mozga koje igraju ključnu ulogu u pamćenju i emocijama.

„Ovi rezultati ukazuju da bi uzimanje ovog relativno sigurnog oblika kurkumina moglo pružiti značajne kognitivne koristi tokom godina“, rekao je dr Geri Smol.

Neželjeni efekti kurkumina bili su blagi, izveštava tim; četiri osobe doživele su bol u trbuhu i druge gastrointestinalne simptome, ali isto se dogodilo i kod pojedinih učesnika koji su dobijali placebo. Jedna osoba koja je primala kurkumin doživela je „privremeni osećaj vrućine i pritiska u grudima“.

Dr Smol i njegove kolege, nastavljaju ovu studiju, ali sa većim brojem učesnika, uključujući osobe sa blagom depresijom i osobe sa genetskim rizikom za Alchajmerovu bolest. Cilj istraživanja biće da se utvrdi da li određeni faktori, kao što su starost, ozbiljnost kognitivnih problema i prisustvo gena povezanih sa Alchajmerovom bolešću, mogu uticati na efekte kurkumina na raspoloženje i pamćenje.

(Medical News Today)

Prethodni tekstIndijac – kandidat za Ginisa
Sledeći tekstPrijanka Čopra ludo zaljubljena u supruga (foto)

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime