Ovo je pravi razlog zašto je potrebno potopiti mango u vodi pre nego što ga pojedete

Foto: pexels.com/ravikant

Mango je jedno od najpopularnijih i najukusnijih voća na svetu, omiljeno zbog svog slatkog i sočnog mesa. Međutim, mnogi ljudi namaču mango u vodi pre nego što ga pojedu. Da li je to samo pitanje preferencije ili tradicije, ili iza toga postoji naučni razlog? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da se udubimo u hemiju manga i njihovu interakciju sa vodom.

Naučni razlozi za potapanje maga u vodi

Kako prenosi TOI, bake u Indiji su često savetovale da se mango pre konzumiranja mora potopiti u vodu najmanje sat vremena. Naučni razlog za to je taj što pomaže u uklanjanju viška fitinske kiseline koja se stvara u telu. To je prirodni molekul koji je prisutan u različitom voću, povrću i nekim orašastim plodovima i stvara višak toplote, što nije dobro za telo.

Uklanjanje toksina, ali i naglašavanje ukusa

Prema rečima stručnjaka, namakanje manga u vodi nekoliko minuta ili sati pre jela može pomoći da se ukloni deo soka i ulja soka koji mogu izazvati iritaciju kože, posebno kod ljudi sa osetljivom kožom ili alergijama. Mangov sok sadrži mešavinu supstanci zvanih polifenoli, tanini i terpeni, koji mogu izazvati svrab, crvenilo, pa čak i plikove u nekim slučajevima. Natapanjem manga, voda može da razblaži i rastvori ove nadražujuće materije, čineći voće sigurnijim za rukovanje i jelo.

Štaviše, natapanje manga takođe može poboljšati njihov ukus i teksturu, posebno ako nisu potpuno zreli ili su dugo bili u frižideru. Mango je bogat prirodnim šećerima, organskim kiselinama i isparljivim jedinjenjima kao što su terpeni i estri, koji doprinose njihovoj aromi i ukusu. Međutim, ova jedinjenja takođe mogu da ispare ili razgrade kada su mango izloženi vazduhu, toploti ili hladnoći, što dovodi do gubitka ukusa i arome. Natapanjem manga, voda može pomoći u rehidrataciji i revitalizaciji voća, vraćajući mu deo njegove prirodne slatkoće i mirisa.

Kako ih potopiti u vodu?

Da biste potopili mango, jednostavno napunite posudu ili sudoperu čistom vodom i potopite plodove 10-30 minuta, u zavisnosti od njihove veličine i zrelosti. Neki ljudi takođe dodaju so, sirće ili limunov sok u vodu kako bi poboljšali efekat namakanja ili dodali oštar ukus. Nakon namakanja, ocedite vodu i osušite mango peškirom ili papirnom salvetom. Zatim možete oguliti, iseći ili iseckati mango po želji i uživati u njima kao užinu, desert ili sastojak u raznim receptima.

Prethodni tekstRecept koji će vas oduševiti: Mladi krompir i piletina u indijskoj marinadi s jogurtom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime