Riblji kari iz Goe

0
22
Foto: Wikipedia/Kalakki

Ovo je recept za četiri osobe koji će zasigurno zagolicati vaše čulo ukusa i začiniti svako slavlje.

Vreme pripreme namirnica: 15 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta

Sastojci:

  • 500 grama ribljih fileta isečenih na kockice veličine (5×5 cm)
  • 4 crvene čili papričice
  • 1 kašika semena korijandera
  • 4 šolje vode
  • 1,5 kašičica soli
  • pola kašičice kurkume u prahu
  • pola šolje ulja
  • glavica iseckanog crnog luka

Za ekstrakt od kokosa:

  • pola šolje izrendanog svežeg kokosa
  • 3 kašičice maka
  • kašičica paste od belog luka l kašičica paste od đumbira i 3 razrezane zelene čili papričice
  • kašičica pirinčanog brašna za zgušnjavanje
  • 7 indijskih oraha
  • 5 zrna bibera
  • kašičica seckanih listova ko­rijandera za ukrašavanje jela

Način pripreme:

Operite i osušite riblje filete, natrljajte ih solju i kurkumom. Laga­no ih propržite na malo ulja i ostavite sa strane.

Kokos stavite u blender zajedno sa semenom maka, indijskim orasima, biberom, crvenim čili papričicama i semenom korijande­ra. Blendirajte dok se ne stvori glatka pasta, a zatim u nju dodajte 2 šolje vode, procedite i odvojte sa strane ovaj gusti ekstrakt. U pro­ceđenu smesu dodajte još 2 preostale šolje vode, još jednom pro­cedite i zasebno odvojte ovaj retki ekstrakt. Ostatak smese bacite. Zagrejte ulje u tiganju i dinstajte na njemu crni luk dok ne postane zlatnosmeđe boje. Dodajte pastu od belog luka, pastu od đumbira i zelene čili papričice. Dinstajte sve još dva minuta.

Dodajte riblje filete i lagano sve dinstajte. Umešajte prvo retki ekstrakt od kokosa zajedno sa pirinčanim brašnom i kuvajte na ja­čoj vatri dok riba ne bude skoro gotova, a zatim dodajte gusti ek­strakt kokosa i lagano dokuvajte jelo još par minuta dok fileti ne budu sasvim mekani. Jelo prebacite na tanjir za serviranje, ukrasi­te iseckanim listovima korijandera i služite uz vruć obareni pirinač.

(Informer)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime