Indijska joga uz aerobik idealna je za srčane bolesnike

Prema jednom novijem istraživanju, kombinacija joge i aerobnih vežbi može imati značajnih zdravstvenih koristi kod ljudi sa srčanim oboljenjima.

„Kombinacija indijske joge i aerobnih vežbi smanjuju mentalni, fizički i vaskularni stres i može dovesti do smanjenja kardiovaskularne smrtnosti“, rekli su autori studije Sonal Tanvar i dr Nareš Sen iz bolnice „Hridaja Ganiša Sanel memorijal superspecijaliti“ u Džajpuru, Indija.

Studija je obuhvatila 750 gojaznih indijskih bolesnika sa srčanim oboljenjem i dijabetesom tipa 2.

Pacijenti su podeljeni u tri grupe:

Prva grupa od 225 pacijenata radila je aerobne vežbe.

Druga grupa od 240 pacijenata je vežbala jogu.

Treća grupa od preostalih 285 pacijenata je primenjivala i jogu i aerobne vežbe.

Kod sve tri grupe su se videla poboljšanja u faktorima rizika od srčanih oboljenja posle učešća na tri sesije aktivnosti u trajanju po šest meseci:

Krvni pritisak je bio sličan samo za grupu za aerobne vežbe i samo za grupe za jogu.

Obe grupe su takođe imale slična poboljšanja u ukupnom nivou holesterola, broju triglicerida i nivou lošeg LDL holesterola.

Težina i obim struka takođe su se smanjili za obe ove grupe.

Ali pacijenti koji su radili i jogu i aerobne vežbe imali su dva puta veća smanjenja za te mere nego druge grupe. Pacijenti iz treće grupe su takođe imali značajna poboljšanja u funkciji srca. Napomene

Studija je predstavljena na „Kongresu kardiološkog društva Emirata“ u saradnji sa „Američkim koledžom za kardiologiju za Bliski istok“ u Dubaiju.

„Pacijenti sa srčanim oboljenjima mogu imati značajne koristi od učenja indijske joge i redovnog lakog bavljenja aerobnim vežbama „, izjavili su Tanvar i Sen na sastanku sa novinarima.

Prethodni tekstIndijka postala Sofija, pa se u Kikindi udala za Peru
Sledeći tekstSrpska operska diva uveličala obeležavanje 150 godina od rođenja Mahatme Gandija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime