Šta je „vruća joga“?

Foto: OmarMedinaFilms/Pixabay.com

„Vruća joga“ ili „Hot yoga“, poznata i kao „Bikram joga“, postala je popularna poslednjih godina, ali za one koji je koriste nije samo popularna nego i korisna, lekovita.

Reč je o vrsti joge koju je još sedamdesetih godina prošlog veka osmislio Bikram Choudhury, indijski joga učitelj. Kod nas je ova primena alternativne mediciine prisutna tek nekoliko godina i ako se radi pravilno, jedan od najboljih treninga.

Trening se sastoji od 26 različitih poza i dve vežbe disanja u ukupnom trajanju od 90 minuta. Posebnost vruće ili Bikram joge jeste temperatura prostorije za trening koja mora biti između 38 i 40 stepeni Celzijusa, kao i vlažnost od 40%.

Trening joge u vrućoj prostoriji podstiče sagorevanje masti i čišćenje tela od štetnih materija. Nizom od 26 položaja dolazi do stimulacije i rastegljivosti najviše mišića, ali i svih žlezdi i nerava u organizmu. Trening ubrzava srčani rad i obezbeđuje bolji protok krvi kroz ceo kardiovaskularni sistem, a topla prostorija pomaže u potpunoj detoksikaciji organizma.

Vežbe disanja povećavaju volumen pluća, a svaka naredna vežba priprema telo za različito istezanje i koncentraciju, pa se na taj način stimulišu svi mišići u telu.

Bikram joga nije za svakoga. Ukoliko imate zdravstvene probleme sa dehidratacijom ili toplotnom netolerancijom – najbolje je ne pokušavati ove treninge. Ukoliko nemate zdravstvene probleme i želite da probate Bikram jogu, obavezno imajte na umu da ćete tokom treninga piti dosta vode. Vežbe su osmišljene za sve uzraste i sve nivoe sposobnosti.

Bikram joga pomaže u smanjenju stresa i napetosti u telu, a uz to opušta i um. Preporučuje se svim osobama koje imaju stresan posao da se uz nju posle rada oslobode stresa i što produktivnije provedu ostatak dana.

I osobama koje imaju bol u leđima ili probleme sa kičmom preporučuje se Bikram joga jer niz vežbi aktivira celu kičmu, opušta sve leđne mišiće i nerve, poboljšava cirkulaciju krvi kroz kičmu, čime umanjuje bol i pomaže u oporavku od povrede.

Kompletan utisak skoro svih koji su probali ovu vrstu joge jeste da se nakon vežbanja osećaju izrazito energično i dobro raspoloženo.

Prethodni tekstKovalam – primorsko mesto prepuno bajkovitih plaža
Sledeći tekstVrste vegetarijanske ishrane

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime