7 namirnica koje prirodno kontrolišu nivo šećera u krvi

Foto: Instagram/trainer_pam

Pacijenti oboleli od dijabetesa tipova 1 i 2 moraju da izuzetno obraćaju pažnju na to šta unose od hrane u organizam. Planska dijeta od vitalnog je značaja za njih, što i ne čudi ako se zna da postoje jela koja i te kako podižu nivo šećera u organizmu, kao i ona koja ga regulišu.

Ovih 6 vrsta namirnica prirodno regulišu nivo šećera u organizmu i obolelom od dijabetesa daju neophodnu energiju za nastavak dana:

Ječam

Naučnici sa Univerziteta Lund u Švedskoj objavili su studiju u kojoj su dokazali da konzumacija specijalnih proizvoda koji u sebi sadrže ječam veoma kvalitetno regulišu nivo šećera u organizmu.

„Cela zrna ovasa, tamnog piriniča i prosa kao džovar i ragi sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu u održavanju optimalnog nivoa šećera u organizmu“, izjavio je doktor Rupali Data, konsultant i nutricionista.

Banane

Prema studiji Univerzitetskog koledža u Dablinu, Irska, otporni skrob koji se nalazi u bananama, krompiru i mahunarkama može imati koristi za vaše zdravlje u procesu kontrole šećera u krvi. Takođe pomažu u regulaciji digestivnog traktva i doprinose osećanju sitosti. Ovo je oblik skroba koji ne prolazi kroz tanko crevo i stoga se smatra jednom vrstom dijetetskog vlakna.

Orah

Orašasti proizvodi sadrže nezasićene masti, proteine i niz vitamina i minerala koji smanjuju holesterol, zapaljenje i insulinsku rezistenciju. Prema studiji objavljenoj u magazinu BMJ Open, u ishranu biste na dnevnom nivou trebali da uključite barem 50 grama badema, kaša, kestena, oraha i pistaća kako biste kontrolisali trigliceride i šećer.

Tikvice

Tikvice sadrže jedinjenje slično insulinu zvano polipeptid-p ili p-insulin za koji se pokazalo da prirodno kontroliše dijabetes. Izveštaj objavljen u časopisu „Journal of chemistry & biology“ dokazuje da potrošnja tikve ima tendenciju povećanja uzimanja glukoze i poboljšava kontrolu glikemije.

Semenke

U svojoj knjizi „Kućni doktor: Prirodno lečenje sa biljem i začinima“ doktor P.S. Padke preporučuje da sa toplom vodom uzmete kašičicu semena fenugrik, kurkume u prahu i amla prašak u jednakim količinama i to tri puta dnevno.

Doktor Rupali Data dodaje: „Svakog jutra možete konzumirati jednu do dve kašičice semenki sa krompirom natopljene u vodi, ali oni koji su na terapiji insulunom treba oko ovoga da se ipak konsultuju sa svojim lekarom“.

Hrana bogata proteinima

View this post on Instagram

??

A post shared by Mr Egg (@cantgetanoeufofeggs) on

Prema rečima doktora Rupalija Date proteini iz jaja, mesnih riba i piletine, ali i iz vegetarijanskih izvora kao što su dals, paner ili besan pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Preporučuju se barem jednom dnevno i rađma, Kabuli čana, sabut mung i masor. Studije su pokazale da proteini imaju neutralni efekat na nivo glukoze u krvi.

Amla

Amla je plod indijskog grožđa i tradicionalno sredstvo za kontrolu visokog nivoa šećera u krvi. U sebi sadrži i vrstu minerala nazvanog hrom koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata i pomaže u jačanju vašeg organizma u odnosu na insulin.

Osim ove hrane, važno je da se svakodnevno okrećete vežbanju jer je poznato da fizička aktivnost povećava osetljivost na insulin. To jednostavno znači da vežbanje redovno pomaže vašem telu da koristi raspoloživi šećer u krvi.

Prethodni tekstIndijski sektor zabave i medija porastao za 10,6%
Sledeći tekstAmbasadorka Indije posetila domove za stare

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime