Ambasadorka Indije učestvovala na 3. sastanku Mešovitog ekonomskog komiteta Indije i Srbije

Foto: Twitter/Diplomaticport

Ambasadaorka Indije u Srbiji gospođa Narinder Čohan učestvovala je 10. marta 2017.g. na 3. sastanku Mešovitog ekonomskog komiteta Indije i Srbije koji je održan putem video-konferencije. Na sastanku su kopredsedavali gospođa Anita Pravin, Načelnica odeljenja za spoljnu trgovinu unutar indijskog Ministarstva za trgovinu i industriju, kao i gospodin Nemanja Stevanović državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Dve strane su razgovarale o trenutnoj ekonomskoj situaciji u obe zemlje i razmatrale mogućnosti za unapređivanje bilateralne ekonomsko-trgovinske saradnje. Donet je zajednički zaključak da je neophodna dodatna diverzifikacija i jačanje sveopštih bilateralnih odnosa i jačanje veza između poslovnih udruženja i trgovinskih komora dve zemlje. Indijska strana upoznala je svoje srpske kolege sa najnovijim ekonomskim kretanjima u Indiji i vodećim projekatima Vlade Indije poput inicijativa „Proizvodite u Indiji“ „Digitalna Indija“, „Veštine Indije“, „Pametni Gradovi“, „Očistimo Indiju“, „Start-ap Indija“ itd.

Dve delegacije takođe su razgovarale bilateralnoj saradnji u oblasti trgovine i investicija, poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, rudarstva, nauke i tehnološke saradnje, informacionih tehnologija i elektronike, civilne avijacije, zdravlja, farmacije, turizma, filmske industrije, omladine & sporta i saradnje u drugim privrednim sektorima.

Ambasadorka Indije govorila je o mogućnostima izvoza pšenice, soje, uljanih semena iz Srbije i pozvala indijsku stranu da poseti Srbiju i razradi modalitete. Indijska strana je takođe izrazila interes za kupovinu bakra i zlata iz Srbije. Obe strane su izrazile spremnost da dalje rade na razvoju međusobne ekonomske saradnje i pronađu načine i sredstva da se ista ostvari. Dogovoreno je da obe strane prate razvoj i napredak povodom preuzetih inicijativa.

Prethodni tekstNa auto-putu izgrađen najduži i najmoderniji tunel u Indiji
Sledeći tekstRama Navami-festival posvećen bogu Rami

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime