Gostovanje Etnografskog muzeja iz Beograda u Indiji

Foto: Pexels/pixabay.com

Etnografski muzej iz Beograda gostuje u Narodnom muzeju Indije u Nju Delhiju sa izložbom: „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“ u periodu od 26. jula do 31. avgusta 2017. Autori izložbe su kustosi Etnografskog muzeja u Beogradu, Marina Cvetković i Jelena Vuletić. Izložbu prate prigodni katalog i flajer na engleskom jeziku.

Etnografski muzej u Beogradu, jedini takve vrste u Srbiji, jedna je od najvažnijih republičkih ustanova kulture. Osnovan pre 116 godina kontinuirano se bavi prikupljanjem, proučavanjem, dokumentovanjem, zaštitom i trajnim čuvanjem, kao i publikovanjem i prezentacijom etnološkog kulturnog nasleđa nastalog u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu. Oslanja se na prethodno prikupljena znanja i iskustva, ali se u radu rukovodi najsavremenijim metodama i principima, kao i najvišim kriterijumima i standardima u radu. Ima vrlo razvijenu međunarodnu saradnju, koja uključuje i razmenu izložbi sa značajnim muzejima širom Sveta.

Gostovanje izložbe „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“ u Nacionalnom muzeju Indije, još je jedna u nizu manifestacija koja omogućava susret srpske kulture sa kulturom drugih naroda.

Izložba je koncipirana tako da putem najlepših i najznačajnijih primeraka tekstila i nakita, indijskoj publici pokaže, kao i da joj približi, svu kompleksnost, raznovrsnost i višeslojnost etnološkog kulturnog nasleđa srpskog naroda. Iako su na prvi pogled to samo predmeti za ukrašavanje, oni u stvari imaju daleko dublje i složenije značenje: svedoče o načinu života i običajima, ali su ujedno i simbol i obeležje nacionalne, verske, društvene, ekonomske, statusne, rodne i uzrasne pripadnosti, a imali su takođe i zaštitnu ili magijsku ulogu. Na izložbi su posebno istaknuti predmeti vezani za svadbu i nevestu, budući da je venčanje bio jedan od najznačajnijih događaja u životu porodice, u kome je nevesta imala centralnu ulogu.

Katalog, koji je sastavni deo izložbe, sadrži informacije i podatke, ilustrovane odgovarajućim fotografijama, o tipovima tkanina i nakita, materijalu, načinu i tehnikama njihove izrade i ukrašavanja, i o njihovoj upotrebi i funkciji u svakodnevnom životu ili posebnim prilikama.

Izložba „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“, svečano se otvara u Nacionalnom muzeju Indije 26. jula 2017. Na otvaranju će govoriti dr Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, dr B.R. Mani, generalni direktor Nacionalnog muzeja Indije i gospodin Vladimir Marić, ambasador Srbije u Indiji. Poziv da prisustvuju otvaranju izložbe u Nju Delhiju upućen je resornom ministru kulture i informisanja i ministru spoljnih poslova Srbije.

Prethodni tekstUnapređenje saradnje u oblasti odbrane zadatak Srbije i Indije
Sledeći tekstIndija ne želi Kosovo u međunarodnim organizacijama!

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime