Unapređenje saradnje u oblasti odbrane zadatak Srbije i Indije

Foto: Ambasada Indije

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane biće zajednički zadatak Srbije i Indije u narednom periodu kako bi dostigli nivo opštih političkih odnosa dve zemlje, saglasili su se ministar obrane Aleksanadr Vulin i ambasadorka Indije Narinder Čohan.

Ministar odbrane Vulin i Čohan izrazili su spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj sveukupne saradnje, budući da je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, poseta Aleksandra Vučića Indiji označila početak novog razdoblja u odnosima dve zemlje.

U to ime, ambasadorka Čohan uručila je ministru odbrane Vulinu poziv indijskog kolege da poseti tu zemlju. Vulin je konstatovao da je Indija danas jedna od zemalja sa najbrže rastućom ekonomijom, pa Srbija to treba da iskoristi za veće prisustvo na indijskom tržištu, što se odnosi i na saradnju odbrambenih industrija.

Ministar je uveren i da će nedavno pokrenute inicijative srpskih preduzeća o saradnji u transferu tehnologija sa indijskim kompanijama, podići u tu oblast na viši nivo, prenosi Tanjug.

Zahvalio je na podršci koju Indija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, a posebno na podršci tokom glasanja na Generalnoj konferenciji Uneska kada se „pokazalo ko su pravi i iskreni prijatelji Srbije, a svet jasno rekao da takozvanom Kosovu nije mesto u toj organizaciji“.

Prostor za unapređenje saradnje postoji u oblastima vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje, a indijska strana je posebno zainteresovana za kurseve u Centru ABHO u Kruševcu, piše u saopštenju.

Predložena je i razmena poseta centara za mirovne operacije i najavljena je mogućnost posete predstavnika indijskih visokoškolskih ustanova Srbiji, „što je veoma bitno u razvijanju odnosa ove dve zemlje“.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, terorizmu i migrantskoj krizi, kao i o tome šta konkretno može da se preduzme da bi se kriza zaustavila, a ne daljje produbljivala.

 

Prethodni tekstAmbasadorka Indije sastala se sa srpskim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Sledeći tekstGostovanje Etnografskog muzeja iz Beograda u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime