Ambasadorka Indije sastala se sa srpskim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije u Srbiji gđa Narinder Čohan sastala se 5. jula sa gospodinom Mladenom Šarčevićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije radi razgovora o širokom spektru pitanja i implementaciji bilateralnog sporazuma o nauci i tehnologiji potpisanog između Indije i Srbije 2004. godine.

Ministar Šarčević izrazio je interesovanje za saradnju sa indijskim istraživačima u oblasti novih tehnologija. On je napomenuo da Srbija, iako je mala zemlja, poseduje veliki broj istraživača.

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka je rekla da je Srbija važan partner Indije, a da saradnja dve zemlje postoji već decenijama. Ona je dodala da je Indija zainteresovana za različite vidove naučne i tehnološke saradnje sa srpskom Vladom, lokalnim organizacijama, preduzećima i drugim entitetima.

Ambasadorka je ujedno izrazila nadu da će uskoro započeti saradnja na novim konkretnim projektima između dve zemlje.

Bilateralni sporazum u oblasti nauke i tehnologije (S&T) između Indije i Srbije predviđa saradnju koja se tiče zajedničkih istraživačkih projekata: razmenu stručnjaka,  naučnika, organizovanje radionica, naučnih izložbi itd.

Tokom zajedničke video konferenciji koja je održana 6. decembra 2016. u okviru S&T sporazuma, identifikovane su sledeće oblasti kao potencijalni sektori za saradnju:

  • novi materijali i nanotehnologije
  • energetika i energetska efikasnost
  • informaciono-komunikacione tehnologije
  • zdravstvo
  • biotehnologija
  • prehrambena sigurnost

Dogovoreno je održavanje zajedničke radionice za bolje naučno umrežavanje i povezivanje. Mešoviti komitet Indije i Srbije uskoro će se sastati u Beogradu radi identifikacije konkretnih oblasti za međusobnu saradnju, pregovora i finaliziranja različitih modusa  saradnje.

Nauka i nove tehnologije jedan su od ključnih sektora saradnje Indije i Srbije i ostvarena je važna saradnja u farmaceutskom i zdravstvenom sektoru još od vremena bivše Jugoslavije.

Poslednjih godina Srbija je ostvarila značajan napredak u nauci i novim tehnologijama, naročito su vidljivi rezultati u oblasti istraživanja i razvoja. Sprovođenje bilateralnog sporazuma u oblasti nauke i tehnološkog razvoja dovelo bi do znatno višeg nivoa saradnje između dve zemlje.

Prethodni tekstUspešni bolivudski parovi koji su se sreli u filmskoj industriji
Sledeći tekstUnapređenje saradnje u oblasti odbrane zadatak Srbije i Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime