Hrabra žena pilot Air Indije spasila 261 život

Foto: PilotGo/pixabay.com

Izbeguta je velika tragedija kada su se 7. februara na nebu iznad Mombaja dva aviona Vistara i Air Indije opasno približila jedan drugom.

Avioni su dolazili iz suprotnih smerova i u njima je bio 261 putnik, a do ove neprijatne situacije došlo je nakon nesklada u koordinatama Kontrole leta. U oba kokpita u to vreme nalazile su se dame piloti i njihove hrabre reakcije dovele su do sprečavanja tragedije i spasavanja života putnika i članova posade.

Airbus A-319 avioprevoznika Air Indije leteo je iz Mumbaja za Bopal dok je Vistarov avion A-320 Neo leteo iz Delhija za Punu.

– Avioni su bili udaljeni par sekundi jedan od drugog. U to vreme je na mestu kopilota Vistarovog aviona bila žena koja je preuzela kontrole dok je pilot bio u toaletu. U avionu Air Indije pilot je bila žena, kapetan Anupama Koli. Kontrola leta je dala zbunjujuće podatke o visini leta obema ženama i to je dovelo do te situacije – rekao je izvor blizak avioprevoznicima za Times of India.

Tokom tih napetih trenutaka, kapetan Koli, koja ima preko 20 godina iskustva u pilotiranju, čula je razgovor između Kontrole leta i aviona Vistara. – Videla je da joj se drugi avion opasno približava i čula kontrolore koji su pitali pilote Vistara zašto lete na toj visini. U tom trenutku je čula upozorenje da se popne, i kapetan Koli je počela da povećava visinu i skreće desno kako bi se udaljila od Vistarovog aviona – objasnio je izvor.

Srećom, to je dovelo do udaljavanja aviona, koji su na kraju proleteli na tek 180 metara jedan od drugog.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime