Hrabra žena pilot Air Indije spasila 261 život

Foto: PilotGo/pixabay.com

Izbeguta je velika tragedija kada su se 7. februara na nebu iznad Mombaja dva aviona Vistara i Air Indije opasno približila jedan drugom.

Avioni su dolazili iz suprotnih smerova i u njima je bio 261 putnik, a do ove neprijatne situacije došlo je nakon nesklada u koordinatama Kontrole leta. U oba kokpita u to vreme nalazile su se dame piloti i njihove hrabre reakcije dovele su do sprečavanja tragedije i spasavanja života putnika i članova posade.

Airbus A-319 avioprevoznika Air Indije leteo je iz Mumbaja za Bopal dok je Vistarov avion A-320 Neo leteo iz Delhija za Punu.

– Avioni su bili udaljeni par sekundi jedan od drugog. U to vreme je na mestu kopilota Vistarovog aviona bila žena koja je preuzela kontrole dok je pilot bio u toaletu. U avionu Air Indije pilot je bila žena, kapetan Anupama Koli. Kontrola leta je dala zbunjujuće podatke o visini leta obema ženama i to je dovelo do te situacije – rekao je izvor blizak avioprevoznicima za Times of India.

Tokom tih napetih trenutaka, kapetan Koli, koja ima preko 20 godina iskustva u pilotiranju, čula je razgovor između Kontrole leta i aviona Vistara. – Videla je da joj se drugi avion opasno približava i čula kontrolore koji su pitali pilote Vistara zašto lete na toj visini. U tom trenutku je čula upozorenje da se popne, i kapetan Koli je počela da povećava visinu i skreće desno kako bi se udaljila od Vistarovog aviona – objasnio je izvor.

Srećom, to je dovelo do udaljavanja aviona, koji su na kraju proleteli na tek 180 metara jedan od drugog.

Prethodni tekstNešto sasvim drugačije: pica sa tandoori piletinom
Sledeći tekstPikantni i ukusni obrok: Brzi kari sa piletinom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime