IMT prodat indijskom TAFE-u

Foto: Tama66/pixabay.com

Novobeogradski proizvođač traktora i poljoprivrednih mašina prodat za 66 miliona dinara. – Kupac će ponovo proizvoditi crvene „fergusone” u saradnji sa domaćim i kooperantima iz okruženja.

Industrija mašina i traktora Beograd – IMT, u stečaju, prodata je juče indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. TAFE je jedini učestvovao na aukciji, proizvođač je traktora, po licenci „Mes Ferguson” motora, akumulatora i delova za automobilsku industriju i višedecenijski partner IMT-a. Ova indijska kompanija je deo „Amalgamejšns grupe”, sa 44 firme i godišnjim prometom od 2,5 milijardi dolara i treći je po veličini proizvođač traktora na svetu.

Kupovinom IMT-a, TAFE je stekao prava na njegovu intelektualnu svojinu, koja uključuje brend, nacrte i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu. U Srbiji će proizvoditi traktore pod imenom IMT, a prvi bi mogli da se pojave na tržištu za 12 meseci.

Prema rečima Kamala Ahuđa, zamenika direktora TAFE za evropsko tržište, traktori IMT neće se proizvoditi u Novom Beogradu, gde je fabrika radila od 1956. do 2015. godine, kada je proglašen stečaj. On je rekao da će TAFE novu fabriku traktora, sa novom opremom, sagraditi na teritoriji opštine koja ponudi najbolje uslove.

– Saradnja TAFE i IMT-a trajala je od 1969. do 1992. godine, a naši poslovi u tom periodu dostigli su ukupno 250 miliona dolara – kazao je novinarima Ahuđa. – Planiramo da sa kooperantima iz Srbije, i bivše Jugoslavije, ponovo proizvodimo traktore IMT, koji su poznati i traženi na tržištu bivše Jugoslavije. Naša je namera da što veći deo traktora bude proizveden u Srbiji, a ne samo da se ovde sklapa. Kada više od polovine vrednosti traktora bude domaći proizvod, steći ćemo pravo da ga bez carine izvozimo u sve zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Motor se neće proizvoditi u Srbiji, rekao je Ahuđa, ali će se ovde proizvoditi zupčanici i još neki delovi, kao i kabina, felne, gume, akumulator, auspuh, filteri, sedište, volan i maziva.

Prema Ahuđinim rečima, u ovom poslu TAFE računa na strateškog partnera iz Srbije. Postoji nekoliko kandidata, ali nije hteo da kaže njihova imena. Cilj je da se u prvih pet godina proizvede najmanje 5.000 traktora, u početku za srpsko tržište, a računa se i na kupce iz bivših jugoslovenskih republika, Poljske, pa i Mađarske i Rumunije. TAFE u Srbiji već prodaje godišnje 300 do 400 traktora proizvedenih po licenci „Mes Ferguson” i još oko 1.000 u republikama bivše Jugoslavije.

Jučerašnjoj prodaji IMT-a prisustvovao je i Ljubomir Stevanović, nekadašnji direktor, u vreme kada je ovaj srpski gigant godišnje proizvodio 42.500 traktora, snage motora od 33 do 360 konjskih snaga.

– Da je bilo sreće, znanja i više odgovornosti ljudi koji su odlučivali o privatizaciji, IMT je mogao da bude privatizovan polovinom 2014. godine, kada je raspisana prodaja 502 preduzeća – kazao je Stevanović. – I tada se prijavio TAFE, ništa nije urađeno, a sredinom 2015. IMT je otišao u stečaj. Izgubili smo mnogo, jer u protekle četiri godine mogli smo da proizvedemo 40.000 traktora za naše tržište, umesto što smo ih uvezli, a radnici ne bi ostali bez posla.

Od prodaje IMT-a indijskom TAFE-u Stevanović očekuje da oživi proizvodnja traktora u Srbiji, zajedno sa kooperantima, što će otvoriti nekoliko hiljada radnih mesta. U IMT-u, kad posao krene punom parom, između 1.000 i 1.500.

Prema Stevanovićevim rečima, u „zlatno vreme”, kad je IMT bio na vrhuncu svoje moći, u krugu fabrike od 36 hektara, radilo je 9.850 radnika i još 270 u Dobanovcima. IMT je ukupno zapošljavao 14.500 radnika, jer je imao fabrike i u Knjaževcu, Boljevcu, Jaši Tomiću i Novom Bečeju. Na celoj teritoriji Jugoslavije IMT je imao i više od 80 prodajno-servisnih centara.

Brnabić: Prvi traktor na sajmu u maju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da, posle uspešne prodaje Industrije mašina i traktora (IMT) Beograd indijskom proizvođaču Tafe, očekuje ponovno pokretanje proizvodnje traktora u Srbiji.

„Moja želja i namera je da na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u maju imamo predstavljen IMT traktor”, rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Brnabićeva kaže da je juče uspešno izvršena prodaja žiga i dela imovine IMT.

„Kupac je, kao što smo se i nadali, indijski Tafe, konglomerat za proizvodnju traktora i poljoprivredne opreme. Nadam se da ćemo sada kao rezultat ovoga imati ponovo pokrenutu proizvodnju traktora u Srbiji, ne samo za ceo region već i šire od toga”, izjavila je premijerka.

(„Politika“)

Prethodni tekstMinistar poljoprivrede: „Tafe“ nudi posao za 800 radnika, to je samo početak (video)
Sledeći tekstIndijac koji je kupio IMT odrastao pored fabrike na Novom Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime