Ministar poljoprivrede: „Tafe“ nudi posao za 800 radnika, to je samo početak (video)

Fabrika IMT prodata je juče indijskoj kompaniji „Tafe“ koja planira da uskoro počne proizvodnju traktora i da godišnje iz srpske farbrike na svetsko tržište plasira 5.000 poljoprivrednih mašina.

Kupoprodajni ugovor biće potpisan u naredna tri dana, a proizvodnja prvog traktora očekuje se već u narednih godinu dana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Branislav Nedimović je rekao da je čitavoj toj priči odlaska i pregovora sa nekoliko kompanija koje su bile zainteresovane za IMT u Indiji prethodio sastanak predsednika Aelksandra Vučića i premijera Modija u Indiji, gde je napravljena dobra uvertira.

– U novembru sam bio u tri kompanije u Indiji koje su u top deset svetskih kompanija u proizvodnji traktora, jedna od njih je bila Tafe – rekao je Nedimović.

Kako kaže, imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, loakcija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

U ovom trenutku, ideja je da obnovimo proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

– Ono što je dobro je da ‘Tafe’ ima istu platformu koji je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu – istakao je Nedimović.

„Tafe“ je najavio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Ispričao je da je pre odlaska u Indiju, razgovarao sa dva bivša direktpora IMT-a. To je gospodin Radović i njegov tehnički direktor koji su rekli da je nabolje otići u „Tafe“, i da je jedina stvar koja je kompatibilna sa IMT-om – „Tafe“.

„Indijski inženjeri sledeće nedelje u Jarkovcu“

Kaže da će mu te reči ostati u glavi i nada se da će sa Radovićem imati kontakt kao što će sutra imati sastanke sa predstavnicima „Tafea“, a sledeće nedelje dolaze indijski inženjeri u Jarkovac.

Suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope ali i na tržištima koje je Srbija otvorila – Rusije, Turske. Mnogo je zemalja u igri koji potražuju ovu vrstu robe, rekao je Nedimović.

Nedimović podseća da je Srbija bila poznata po metalskoj industriji i po proizvodnji mehanizacije koja je namenjena za poljoprivredu. Postoji tradicija, srednje stručne škole i koncept dualnog obrazovanja, kaže on.

„Posao za 800 radnika, 5.000 traktora godišnje“

– Ono što je istina na osnovu pisma o namerama „Tafea“ koji je uputio da bi došlo do procedure prodaje je 800 novih radnih mesta, 5.000 taktora godišnje proizvodnje – to su činjenice – rekao je Nedimović.

Kako kaže, doći ćemo i do cifre od 1.500 o kojoj je govorio bivši direktor Stevanović.

Tehnologija se potpuno promenila, operacije koje su nekad radile 300 ljudi, radi 13 do 15 ljudi, podseća Nedimović. Inače, „Tafe“ u Indiji ima 12.000 zaposlenih u nekoliko fabrika.

Prethodni tekstIndijska kompanija „Tafe“ planira da u IMT godišnje proizvede 5.000 traktora
Sledeći tekstIMT prodat indijskom TAFE-u

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime