Indija će izgurati Japan iz top tri ekonomije sveta

Indija će do kraja ove godine preteći Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija, prema najnovijim predviđanjima jedne konsultantske kompanije.

Nakon toga će joj trebati još samo šest godina da od Japana preuzme titulu treće najveće ekonomije na svetu, pokazuju rezultati nove studije globalne konsultantske kompanije IHS Markit.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Indije dostići 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, što ide u prilog nedavno najavljenom ambicioznom planu indijskog premijera Narendre Modija da indijska ekonomija dostigne vrednost od 5.000 milijardi dolara u narednih pet godina, prenosi Raša tudej.

„Ukupan indijski BDP će, kako se predviđa, porasti sa 3.100 milijardi dolara u 2019. godini na 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, dok će veličina indijskog potrošačkog tržišta porasti sa ovogodišnjih 1.900 milijardi dolara na 3.600 milijardi dolara do 2025. godine“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da bi Indija trebalo da postane jedan od glavnih pokretača rasta u azijsko-pacifičkom regionu i da će u velikoj meri doprineti rastu globalnog BDP-a.

Međutim, da bi se našla među zemljama sa višim srednjim dohotkom, Indija mora da se lati rešavanja nekoliko izazova, kao što su reforme pravosudnog sistema i tržišta rada, ali i razvoj transportne i energetske infrastrukture, ocenjuje se u izveštaju.

„Uprkos značajnim dostignućima u izgradnji nove infrastrukture tokom prvog mandata premijera Modija, brzi razvoj infrastrukture u ključnim sektorima kao što su transportna i energetska infrastruktura ostaju važni prioriteti, kao i smanjenje regulatornog opterećenja”, navodi se u analizi IHS Markita.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija otkazala lansiranje sonde na Mesec manje od sat pre poletanja (video)
Sledeći tekstIndija ispituje tehničke probleme na raketi, očekuje se nov datum za lansiranje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime