Indija otkazala lansiranje sonde na Mesec manje od sat pre poletanja (video)

Indija je iz „tehničkih razloga” otkazala lansiranje u svemir svoje druge lunarne misije, i to 56 minuta pre planiranog poletanja, odlažući misiju na neodređeno vreme.

Indijska svemirska agencija (ISRO) planirala je da letelica Čandrajan 2 poleti sa poligona Sriharikota na jugoistoku zemlje u 2.51 po lokalnom vremenu (23.21 u nedelju po centralnoevropskom vremenu), prenosi Beta.

„Primećen je tehnički problem u sistemu lansiranja letelice na 56 minuta od planiranog poletanja”, navela je agencija na Tviteru i dodala da je iz predostrožnosti lansiranje odloženo a da će novi datum naknadno biti objavljen.

Nju Delhi je odvojio 140 miliona dolara, za ovu ekspediciju koja je trebalo prvobitno da postavi letelicu i pokretni robot na južni pol Meseca.

Letelica i pokretni robot treba početkom septembra da slete blizu lunarnog južnog pola, čime bi postale prve svemirske letelice da slete u toj oblasti.

Ekspedicija će tražiti vodu i minerale i meriti potrese na Mesecu između ostalog.

Ako bude uspešna Indija će postati četvrta zemlja koja je poslala letelicu na površinu Meseca.

To su uspele da urade samo SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Prva indijska lunarna misija 2008. godine Čandrajan 1, nije sletela na površinu Meseca ali je sprovela prvu i detaljnu potragu za vodom koristeći radare.

(Beta/AP)

Prethodni tekstIndija razvija svemirski program
Sledeći tekstIndija će izgurati Japan iz top tri ekonomije sveta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime