Indijci ublažavaju zagađenje vazduha

Foto: Pixabay.com/hipandian

Budući da je u Nju Delhiju zabeležena najviša koncentracija štetnih materija u vazduhu, a zagađenje vazduha dostiglo vrhunac, indijska vlast  odlučila je da se suoči sa ovim problemom, ili da ga barem ublaži.

Po svemu sudeći, nema bržeg i efikasnijeg načina za smanjenje nivoa prašine i gašenje vatre, koja pak dodatno otežava situaciju, od toga da vatrogasci bacaju vodu sa vrhova zgrada. Još jedna mera je uvedena a ona se odnosi na zabranu građevinskih radova budući da oblaci prašine tokom izvođenja ovih radova pogoršavaju ionako loš kvalitet vazduha.

Međutim indeks zagađenja nedavno se ponovo uvećao (čak 13 puta) i prekoračuje nivo koji  Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim.

Indijska vlada je pozvala svoje milionsko stanovništvo da čak ne trče, kako ne bi podizali prašinu, a poseban apel su uputili kako bi svi koristili zaštitne medicinske maske za lice.

Podsećamo da je pre tačno godinu dana Indija predstavila novo sredstvo u borbi protiv zagađenja vazduha tkz. anti-smog top. Ovaj uređaj u obliku velikog fena za kosu, postavljen na kamion, rasprkava vodu velikom brzinom u vazduh i na taj način ispira zagađujuće čestice. Gradske vlasti su se tada nadale da će ovaj izum uspeti da očisti vazduh iznad Nju Delhija. Međutim, kako se to nije desilo, rešenje za ovaj gorući problem i dalje se traži.

(energetskiportal.rs)

Prethodni tekstPremijer Indije preimenovao tri ostrva
Sledeći tekstIndija gradi novi grad – „prebivalište bogova“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime