Inicijativa kupovine i iznajmljivanja radi povećanja broja električnih vozila

Foto: Pixabay.com/MikesPhotos

Vlada Indije razmatra strategiju javno – privatnog partnerstva po kojoj bi na veliko kupovala i iznajmljivala električna vozila (EV), odnosno putem lizinga nudila ova vozila različitim taksi udruženjima i drugim službama kako bi učinila ova vozila pristupačnijim. Pomenuta strategija treba da podstakne proizvodnju EV u Indiji. U planu je kupovina između 200.000 i milion vozila.

Ova ideja izazvala je veliko interesovanje i već su dve kompanije, jedna privatna i jedna državna, izrazile želju da učestvuju u projektu.

Masajoši Son direktor Softbank grupacije, koja je valsnik mobilne taksi firme Ola, izjavio je još u decembru mesecu da se razmatra uvođenje flote od million električnih vozila u partnerstvu sa jednim proizvođačem EV i Vladom Indije.

“Ekonomija obima smanjuje početne troškove, mi ujedno istražujemo mogućnosti poboljšanja učinka (pređenih km/kWh), efikasnost elektro motora, aerodinamičnost pneumatika i šasije kao i korišćenje savremenih materijala”.

Vlasti razmatraju model kupovine i iznajmljivanja vozila, zatim transfer tehnologije za proizvodnju litium-jonskih baterija koju je patentirala indijska svemirska agencija ka privatnom sektoru. Ujedno se razmatra koliko je moguće smanjiti kapacitet baterija kako bi vozila bila pristupačnija.

Biznis plan za proizvodnju EV predviđa troškove od Rs16 (22 centa) za bateriju po pređenom kilometru i troškove od Rs1 (0.014 centa)/km za punjenje baterija. Prelazak na električna vozila će smanjiti zagađenje i uvoz goriva. Indija godišnje izdvaja 150 milijardi dolara na uvoz naftnih derivata, a očekuje se da će ova cifra do 2030.g. dostići 300 milijardi dolara. Inače Vlada je odredila cilj od 6 miliona prodatih električnih vozila do 2020.godine.

Najveći indijski proizvođač elektro opreme firma BHEL izrazila je interes za proizvodnju električnih vozila poput autobusa, automobila, dvo-točkaša i brodova. Indijska električna mreža takođe je zainteresovana za izgradnju zelenog koridora, odnosno postavljanje električnih punjača duž glavnog putnog pravca.

Prethodni tekstSavet za implementaciju GST-a odredio poreske stope za različite kategorije proizvoda
Sledeći tekstIndija lansirala Južno-azijski satelit

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime