Indija lansirala Južno-azijski satelit

Foto: Twitter/@RonInDune

Indijska geosinhrona raketa za lansiranje satelita (GSLV-F09) 5. maja uspešno je lansirala Južno- azijski satelit težak 2,230kg u zemljinu orbitu. Ovo je 11. uspešna misija ove rakete koja je lansirana iz Satiš Davan svemirskog centra u Šriharikotu. Ovo je ujedno četvrta uzastopna uspešna misija GSLV-a koji koristi indijsku tehnologiju za lansiranje u gornjoj atmosferi.

Satelit proizveden od strane indijske svemirska agencija (ISRO) treba da pruži niz telekomunikacionih usluga u južno-azijskom regionu.

Nakon uspešnog lansiranja, indijski Premijer Narendra Modi i lideri regiona Predsednik Afganistana Ašraf Ganija, Premijer Bangladeša Šeik Hasina, Premijer Butana Tšering Tobgaja, Predsednik Šri Lanke Matripala Sirinsena i Predsednik Maldiva Abdula Jamina održali su zajedničku video – konferenciju radi proslave ovog događaja.

Indijski Premijer podsetio je da je pre dve godine dao svoju reč da će Indija ustupiti svoju svemirsku tehnologiju azijskom regionu radi opšte dobrobiti i da je lansiranje južno- azijskog satelita najbolja potvrda upravo ove plemenite želje.

Prethodni tekstInicijativa kupovine i iznajmljivanja radi povećanja broja električnih vozila
Sledeći tekstIndija proizvodi 7 od 10 najprodavanijih viskija sveta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime