Istorijat svemirskog programa Indije

Indija ima višegodišnje iskustvo u istraživanju svemira koji prati TeamIndus. Hteli smo da izvučemo najbitnije momente i napravimo najveću ikad napravljenu priču u Indiji. Ovaj video je naš mali napor da podelimo priču o ljudima koji su svemirski program napravili i načinu kako su to uradili.

Osnovana 1969. godine, ISRO je zamenila nekadašnji Indijski nacionalni komitet za istraživanje svemira (INCOSPAR) koji je osnovan 1962. godine naporima prvog nezavisnog indijskog premijera Javaharlala Nehrua i njegovog bliskog saradnika i naučnika Vikrama Sarabhaija.

Osnivanje ISRO-a je tako institucionalizovalo svemirske aktivnosti u Indiji.

ISRO je napravio prvi satelit u Indiji, Ariabhata, koji je Sovjetski Savez pokrenuo 19. aprila 1975. Ime je dobio po matematičaru Ariabhati.

Rohini je 1980. godine postao prvi satelit koji je postavljen u orbitu od strane SLV-3. ISRO je kasnije razvio još dve rakete: Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) za lansiranje satelita u polarne orbite i Geosinhrono satelitsko vozilo (GSLV) za postavljanje satelita u geostacionarne orbite. Ove rakete su postavile brojne komunikacione satelite i satelite za posmatranje Zemlje.

Razvijeni su satelitski navigacioni sistemi kao što su GAGAN i IRNSS. U januaru 2014, ISRO je koristio autohtoni kriogeni motor u GSLV-D5 za lansiranje GSAT-14.

ISRO je 22. oktobra 2008. poslao u lunarnu orbitu Chandraiaan-1 i Mars orbiter, misiju Mars Orbiter, koja je ušla u orbitu Marsa 24. septembra 2014. godine, čime je Indija postala prva zemlja koja je uspela u svom prvom pokušaju sletanja na Mars i ISRO četvrta svemirska agencija na svetu, kao i prva svemirska agencija u Aziji koja je stigla do orbite Marsa.

ISRO je 18. juna 2016. postavio rekord lansiranjem dvadeset satelita odjednom, od kojih je jedan satelit sa Google-a, a 15. februara 2017. ISRO je lansirao sto satelita u jednoj raketi (PSLV-C37) i oborio svetski rekord.

ISRO je 5. juna 2017. godine lansirao svoju najtežu raketu, geosinhroni satelitski lansirni znak (GSLV-Mk III) i postavio u orbitu komunikacijski satelit GSAT-19. Sa ovim lansiranjem, ISRO je postao sposoban da lansira 4 tona teške satelite u GTO.

Budući planovi uključuju razvoj vozila za lansiranje malih satelita, razvoj vozila za lansiranje za višekratnu upotrebu, ljudske letelice za svemir, kontrolisano meko lunarno sletanje, interplanetarne sonde i misiju solarnog svemirskog broda.

Prethodni tekstIndija: U lavini sa Himalaja poginulo troje ljudi
Sledeći tekstPrelepa indijska glumica promenila boju kose (foto, video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime