Korijandar – začin i lek: Evo kako se pravilno koristi i za šta je sve dobar

Foto: unsplash.com/lindsaymoe

Ne naročito snažan, pomalo nalik peršunu i s visinom koja varira zavisno od podneblja, uslovima, semenu, agrikulturalnim uslovima… korijandar može da naraste iznad metra, krijući u sebi sitne bele cvetove iz kojih se razvije okrugao plod.

Dok jedni cene njegov list, drugi ističu plod pa tako Indija ne može zamisliti ukus svojih jela bez omiljene arome kojom obogaćuje poznate mešavine začina poput curryja ili garam masale.

Njegov vrlo specifičan ukus ajurveda precizno određuje ističući delovanje oporih i gorkih nota, pa kada se tomu pridoda i svojstvo hlađenja, to nam govori da je korijandar izgledom krhka, ali svojstvima vrlo moćna biljka koja, prema ajurvedi,  pogoduje svim konstitucijskim tipovima.

Za šta je sve dobar

Kao začini, koriste se i list i plod. Ako imate priliku i sreću, posadite ga u vrtu, i njegove sveže listove možete koristiti za začinjavanje juha, variva, salata.. jer ćete na taj način u organizam unijeti prirodne antioksidanse. Osim toga, žvakanje svježih listova liječi upalu desni, uklanja zadah i sprječava nastanak karijesa. Ljekovita su svojstva korijandra brojna: djeluje antibakterijski, diuretik je, laksativ, analgetik…

Prepun je esencijalnih ulja koja stimulišu sekreciju želudačnih sokova, ublažava nadutost, i podstiče probavu i već time ćete za sebe učiniti puno dobrog za svoje zdravlje jer probava je izvor zdravlja i prema ajurvedi, samo dobar probavni rad omogućava da se u telu ne nakupe toksini koji dovode do poremećaja, a s vremenom i do bolesti. Stoga, od sada u svoju kućnu kolekciju lekovitog bilja i začina svakako uvrstite korijandar, a evo nekoliko jednostavnih primera njegove upotrebe.

  • Ako vašem telu manjka vitamina (naročito vitamina A, B1, B2, C i gvožđa), uzimajte kašičice svežeg soka korijandra sa kašičicom meda.
  • Podsticanje apetita i probave: pijte čaj od semenki korijandra (kašičicu semenki prelijete vrućom vodom i pustite da čaj odstoji 10-15 minuta)
  • Za lečenje konjunktivitisa: prelijte kašičicu semenki korijandra vrućom vodom, ohladite i zatim uz pomoć malo vate lagano umijte oči. Postupak ponoviti dva-tri puta dnevno.
  • Za kašalj: uzimati preparat napravljen od kašičice usitnjenog semena korijandra (možete ga usitniti u avanu), kašičice smeđeg šećera i čaše pirinčane vode.
  • Za ublažavanje osipa: čajem od svežih listova korijandra tretirajte mesto osipa, a ako je zahvaćeno područje upaljeno, uz spoljnu upotrebu, pijte dva-tri puta dnevno čaj.

Kontraindikacije: korijandar može izazvati alergijske reakcije na koži. Osobe vatha konstitucije trebaju da budu umerene u konzumaciji korijandra jer u većim dozama povećava simptome vathe.

Prethodni tekstSprečite prehladu: Ovaj napitak jača imunitet, pijte ga svakog jutra
Sledeći tekstAshwagandha: Indijski lek za stres

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime