Poslovni okrugli sto Indija-Srbija

Foto: Ambasada Indije

Ambasada Indije organizovala je Indija-Srbija poslovni okrugli sto 13. decembra 2017. u Beogradu koji se nadovezuje na drugi Indija-Srbija poslovni forum održan 27. februara 2017.

Ambasadorka Indije gospođa Narinder Čohan otvorila je okrugli sto na kome su učestvovali: pomoćnik ministra za telekomunikacije gospođa Irini Reljin, pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj gospodin Viktor Nedovic, savetnik ministra poljoprivrede gospodin Igor Grabež, direktorka NALED-a gospođa Violeta Jovanović, direktorka Instituta Mihajlo Pupin gospođa Sanja Vraneš, načelnica odeljenja za Aziju u firmi Jugoimport SDPR gospođa Sonja Vukadinović, direktor programa za e-diplomatiju i sajber bezbednost u Diplo-fondaciji gospodin Vladimir Radunović, izvršni direktor Filmskog centra Srbije gospođa Milica Božanić i načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva gospodin Pavle Zelić.

Učesnici su utvrdili mere za dalje jačanje trgovinskih i investicionih veza. Profesor Irini Reljin i gospodin Radunović upoznali su okupljene o svojoj poseti Indiji u novembru mesecu gde su učestvovali na globalnoj konferencije o sajber bezbednosti. Oni su sa indijskim kolegama razgovarali o zajedničkim projektima u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti IT usluga, konkretno u sferi digitalizacije, e-uprave, interneta stvari, start-ap projekata, itd.

Dr Sanja Vraneš obavestila je prisutne o svojoj nameri da učestvuje na konferenciji IndiaSoft koja se održava u Bangaloru u januaru 2018. Predstavnici Jugoimporta izrazili su pozitivna mišljenja o prospektima trgovinske saradnje sa indijskim kompanijama iz odbrambene industrije, uključujući prenos tehnologije u okviru programa Proizvodite u Indiji.

Dr Nedović je govorio o saradnji u okviru Memoranduma o razumevanja u oblasti nauke i novih tehnologija, novih materijala i nanotehnologije, energetike i energetske efikasnosti, ICT, biotehnologije sa primenom u zdravstvu i prehrambenoj industriji. Dogovereno je i održavanje zajedničkih radionica u oblasti ICT i biotehnologija. Savetnik ministra poljoprivrede govorio je o učešću Ministra poljoprivrede Srbija na sajmu World Food Indija koji je održan u novembru 2017.g. i o prilikama za unapređenje saradnje u oblasti trgovine i investicija, uključujući mogućnost potpisivanja ugovora o fitosanitarnoj bezbednosti.

Gospodin Zelić napomenuo je da su liberalizovani uslovi za uvoz lekova iz Indije.

Gospođa Božanić iz Filmskog centra Srbije predstavila je strategiju za privlačenje bolivudskih filmskih producenata u Srbiju. Direktorka NALED-a ponudila je pomoć ove institucije u rešavanju eventualnih problema u trgovini i poslovanju.

Prethodni tekstIndija će ograničiti pristup Tadž Mahalu
Sledeći tekstMetro bez vozača u Indiji – ipak sa vozačem

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime