Putin ugostio Modija u Peterburgu, evo šta mu je ponudio

Foto: Twitter/@globaltimesnews

Vladimir Putin i Narendra Modi održali su razgovor o velikom broju tema koje se tiču regionalne saradnje, međunarodnih odnosa i zajedničkih interesa, preneli su indijski mediji, a kako se navodi, najvažnija pitanja se tiču energetike.

U zajedničkoj izjavi nakon razgovora Putin i Modi su naglasili da se ove godine navršava 70 godina bilateralne saradnje dve zemlje.

Nakon razgovora je potpisana i Deklaracija, za koju indijski premijer tvrdi da ne samo da će poboljšati veze dve zemlje, već će činiti i osnovu za budućnost globalnog mira i stabilnosti.

Nakon sastanka, Vladimir Putin je izjavio da ne postoji druga zemlja na svetu sa kojom Rusija ima tako „duboku saradnju“ u delikatnim oblastima kao što je proizvodnja raketa.

Putin je naglasio da Rusija smatra Indiju jednim od svojih najbližih prijatelja i da dobri odnosi koje njegova zemlja gaji sa suparnicima Indije, kao što je to na primer Pakistan, neće uticati na razvoj bilateralne saradnje i prijateljstva.

Upitan za pitanje Kašmira, koje je ključno pitanje za Indiju, Vladimir Putin je naglasio da sama Indija mora da odluči i jasno kaže i dokaže da Pakistan sponzoriše terorizam u tom području.

– Bez obzira odakle dolazi pretnja, to je neprihvatljivo i Indija uvek može da računa na podršku Rusije u borbi protiv terorizma, naglasio je Putin i dodao da su smešne tvrdnje koje govore da samo zato što Indija ima specijalne veze s Rusijom, to znači da ne sme da ima veze s njenim konkurentima.

– Mi nemamo tesne vojne odnose sa Pakistanom, a Amerikanci imaju, rekao je Putin.

Pre susreta sa Modijem, Putin je imao sastanak sa predstavnicima ruskog i indijskog biznisa na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Tom prilikom, predsednik Rusije je rekao da smatra da je razumno da Rusija ponudi Indiji izazovnije ekonomske odnose nego što je obična trgovina, na primer, lokalizaciju proizvodnje.

https://twitter.com/NarendraModi98/status/870337578997866496

– Napominjem da se, uprkos smanjenju, na kraju 2016. godine bilateralna trgovina povećala, premašila 7,7 milijardi dolara. U našem zajedničkom interesu je da se energično krene napred. Važno je da se od jednostavnih isporuka robe pređe na složeniju saradnju. Pozivamo naše partnere da lokalizuju svoju proizvodnju u Rusiji, rekao je Putin.

– Uveren sam da će, radeći zajedno, naši preduzetnici uspeti da stvore nove proizvode sa dodatom vrednošću, izgrade proizvodne lance, uključujući zatim promociju svojih proizvoda i usluga na tržištima trećih zemalja, rekao je ruski lider, a prenose mediji.

Prethodni tekstLG planira da u Indiji napravi regionalni centar za izvoz
Sledeći tekstAmbasadorka Indije promovisala u Šapcu Međunarodni dan joge (IDY 2017)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime