Srpska premijera indijsko-srpskog filma „Zemlja bogova“ 9. marta

Umesto na Festu, film „Zemlja bogova“ Gorana Paskaljevića imaće srpsku premijeru 9. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a reditelj je objasnio da je tako bolje za njegov film.

To je intimna poema, možda moj najintimniji film, iako je sniman na Himalajima, i mislim da je bolje da bude prikazan u manjoj dvorani i van Festa. Ovako će imati svoj prostor, objasnio je Paskaljević.

Američki gigant „Amazon“ saopštio je da je otkupio prava na prikazivanje Paskaljevićevog filma širom sveta, a početak distribucije zakazan je za 15. mart.

Goran Paskaljević je rekao da su mu ponudili da otkupe prava na film odmah nakon prve projekcije u Torontu, gde je film imao svetsku premijeru u prestižnoj selekciji „Masters, filmski velikani današnjice“.

„Pitao sam se zbog čega uzimaju tako intiman film sniman na hindu jeziku, a onda sam shvatio da ako ga pogleda samo 0,1 posto Indijaca, oni su vratili uložen novac“, objasnio je proslavljeni reditelj, primetivši da se to ne bi desilo da je film sniman na srpskom.

„Srpski jezik jeste veliki, ali ga govori mali broj ljudi, za razliku od hindu jezika“, naveo je Paskaljević.

Reč je o „Video on Demand“ (VOD) pravima, što znači da će posle bioskopskog i televizijskog prikazivanja u istom danu film biti dostupan u 146 zemalja putem kupovine na internetu, objasnio je Goran Paskaljević.

Direktor kompanije „Amazon Prime Video India“ Niteš Kripalani izjavio je za indijsku televiziju da je njihov cilj da se povežu sa vodećim stvaraocima u Indiji i širom sveta i ponude svojim gledaocima najveću selekciju novih i ekskluzivnih filmova i televizijskih serija.

„Death In the Gunj, The Hungry i Dev Bhoomi (Zemlja bogova) prvi su naslovi u našoj indijskoj ponudi uzbudljovog novog žanra – nezavisnog filma. Realističan stil uzbudljivih filmskih stvaralaca otvara prostor za eksperimentisanja u pogledu sadržaja i forme“, rekao je Kripalani.

Istog dana kada će biti premijera u Beogradu, Paskaljevićev film „Zemlja bogova“ biće prikazan u okviru Svetske nedelje, organizovane pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja se održava simultano u Njujorku, Parizu i Bangkoku kao deo medijske borbe za jednakost prava muškaraca i žena.

Ostvarenje „Zemlja bogova“ snimljeno je u potpunosti na Himalajima, na hindu jeziku, sa indijskom glumačkom ekipom predvođenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, a selektor festivala u Torontu Dimitri Eipides opisao je najnovije ostvarenje srpskog reditelja kao „iskreno i samouvereno, nenametljivo i mudro“, kao delo umetnika „koji nema potrebe da se bilo kome dokazuje, ali koji ima sve da ponudi“.

Glavni junak se vraća u svoje rodno selo na Himalajima posle 40 godina dobrovoljnog izgnanstva i suočava se sa sredinom koja se u međuvremenu nije mnogo promenila, ostale su predrasude, a njegovi bližnji nisu spremni da mu oproste „grehe“ iz prošlosti.

Prethodni tekstEr Indija: Prvi let oko sveta sa ženskom posadom
Sledeći tekstPozitivan uticaj jedinistvenog poreza na indijsku privredu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime