Tata Motors je 2. najvredniji proizvođač automobila u Aziji

Foto: Twitter/Tatamotors

Tata Motors pretekao je po vrednosti korejskog proizvođača Hjundai Motors i postao drugi najvredniji proizvođač automobile u Aziji, ako se izuzme Japan.

Tržišna vrednost Tata Motorsa je trenutno 27.3 milijarde dolara, dok se vrednost firme Hjundai procenjuje na 27 milijardi dolara. Kineska firma SAIC je najvrednija firma u Aziji (ako se izuzme Japan) sa tržišnom vrednosti od 36 milijardi dolara.

Tržišna vrednost firme Tata Motors porasla je za 50% u poslednjih 12 meseci, čime je ova firma ostvarila najveći rast vrednosti među prvih 20 svetskih proizvođača. U istom periodu vrednost firma Hjundai Motors pala je za 13.5%, dok je vrednost firme SAIC porasla za 16%. Ako se analiziraju prvih 50 najvećih svetskih proizvođača, u prošloj godini zabeležen je prosečan pad tržišne vrednosti od 3%.

Tata Motors je sada 13. najvredniji proizvođač vozila u odnosu na 21. mesto u prethodnoj godini. Indijska firma je po vrednosti ispred proizvođača poput firmi Reno, Suzuki i Volvo, ali još uvek manje vredan od firmi Tesla Motors, Audi, Nisan i Ford.

Prema prihodima Tata Motors je na 16. mestu u svetu sa prihodom od 42 milijarde dolara u poslednjih 12 meseci. Hjundai motors je 11. najveći proivođač sa prihodom od 81 milijardu dolara, dok je SAIK 8. najveći svetski proizvođač sa prihodom od 107 milijardi dolara. Suzuki Maruti je 30. najveći proizvođač automobila po vrednosti i 25. najveći po prihodima.

Tojota Motors predvodi svetsku listu sa prihodima od 240 milijardi dolara i 19 milijardi čistog profita.

Prethodni tekstIndija pretekla SAD po broju pametnih telefona
Sledeći tekstGradi se najveći verski neboder na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime