U Indiji će se do 2030. voziti samo električni automobili

Foto: Pixabay.com/Efraimstochter

Svaki automobil prodat u Indiji će do 2030. godine biti na električni pogon, prema planu indijskog ministra za energetiku Pijuša Gojala, koji ima za cilj smanjenje troškova uvoza goriva i održavanja vozila.

„Uvešćemo električna vozila na velika vrata“, otkrio je Gojal novinarima u Nju Delhiju, prenosi britanski list Indipendent.

Poredeći svoj plan sa inicijativom promovisanja LED sijalica radi smanjenja troškova električne energije, ministar energetike je istakao: „Učinićemo da električna vozila budu samoodrživa. Plan je da se do 2030. godine u zemlji ne prodaje nijedno vozilo na benzin ili dizel.“

Industriji električnih vozila će, kako je dodao, biti potrebne dve-tri godine državne pomoći, ali bi nakon toga proizvodnju vozila trebalo da pogura tražnja, a ne podsticaji.

„Trošak kupovine električnih vozila će sam početi da se isplaćuje kupcima. Voleli bismo da vidimo industriju koja sama sebe gura“, dodao je ministar.

Čak 2,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje se može povezati sa zagađenjem vazduha u Indiji, prema istraživanju ekološke organizacije „Grinpis“, što je samo malo manje od broja smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem.

Zbog visokog nivoa opasnog smoga, Indija gubi i tri posto bruto domaćeg proizvoda, a 2015. godine je pretekla i Kinu po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha. Nju Delhi je najzagađeniji grad u Indiji, prema izveštaju „Grinpisa“.

(Tanjug)

Prethodni tekstOlakšice u indijskim vozovima – besplatni internet i LCD ekrani na sedištima
Sledeći tekstPiletina sa puterom na indijski način

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime