U ovom indijskom mestu za svaku rođenu devojčicu posade 111 stabala

Ima jedno divno selo u Indiji, drugačije od svih drugih sela i gradova na svetu. U tom selu, kad se rodi devojčica, nastupa neobično slavlje.

Piplantri je selo u Radžistanu u kojem poslednjih 13 godina, svaki put kad se rodi devojčica, stanovnici posade 111 stabala. Roditelji devojčice, osim što zasade drveće za svoju novorođenu ćerku, potpisuju i zakonsku izjavu da će ona imati kompletno obrazovanje i da se neće udati pre nego što napuni 18 godina, piše nationalgeographic.rs.

Osim toga, seljaci se udružuju i skupljaju među sobom 21.000 rupija, dok roditelji prilažu svojih 10.000, a prikupljeni novac je neka vrsta depozita koji devojčica može da podigne kada napuni 20 godina. U zemlji kao što je Indija, gde se rođenje dečaka slavi na sva zvona, a masovno se vrše abortusi ženskih beba, priča iz Piplantrija definitivno pravi veliku razliku i iz nje bismo i mi mogli mnogo da naučimo.

A sve je počelo ne tako davno, godine 2006, kada je bivši poglavar sela Šajam Sundar Palival izgubio ćerku Kiran. Želeći da održi uspomenu na nju i da oživi praksu slavljenja života svake devojčice, sa meštanima je postigao ovaj neobičan dogovor, a osim što oni posade 111 stabala, roditelji novorođene preuzimaju na sebe i obavezu o održavanju posađenog drveća.

U Piplantriju se svake godine rodi oko 60 devojčica, ali je praksa abortusa u slučaju ženskog pola u Indiji i dalje česta, i to iz više razloga. Pre svega zbog miraza koji je veliki izdatak za prosečnu porodicu, ali i konzervativnog nasleđa koje žensku decu smatra manje vrednom. Zato je zabrana testiranja pola fetusa jedna od mera koje je indijska vlada uvela da bi se sprečili masovni abortusi zbog neželjenog pola, uz ukidanje obaveze miraza.

Ipak, Piplantri je sa svojom politikom i dalje svojevrsna oaza, a žitelji su čak našli način i da zarade od drveća koje sade za devojčice. Oni su u cilju zaštite od termita uz drveće počeli da gaje aloe veru i da razvijaju proizvodnju na bazi ovog sastojka. To je sada glavni izvor prihoda za mnoge njihove porodice, a ekonomski rast je evidentan.

Ima li boljeg dokaza da jednostavna inicijativa i rad mogu da promene pogled društva, ali i pojedinca?

(Ivana Stojanov, Noizz.rs)

Prethodni tekstFrancuska isporučila Indiji prvi borbeni avion Rafale
Sledeći tekstPrelepa indijska glumica bodrila Bogdana i Bjelicu (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime