Uskoro počinje izvoz voća u Indiju

Srbija se na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavila na nacionalnom štandu sa 11 izlagača među kojima su bili proizvođači smrznutog voća, koditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi.

Postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

Ministri Nedimović i Singh složili su se da saradnja može i mora biti veća. Srpski ministar je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja, kako u preradu tako i u primarnu prizvodnju i otkup voća, jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno pristuna ne samo u Indiji.

Ovom prilikom ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije kao i za usaglašavanje veterinarskih sertifikata. On je ovom prilikom takođe predložio da se zaključi i fitosanitarni sporazum koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, potrebni su nam riba i pojedino voće, a izvozili bismo u Indiju jabučasto i koštunjavo voće. Ministar je na sastanku predložio da se na video-konferencijama dogovore oko neophodnih detalja kako bi sprorazumi bili što pre potpisani.

Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali kako je rekao Nedimović, do sada su to bile simbolične količine, pa taj asortiman treba proširiti.

Postoje i mogućnosti, kaže ministar, da se saradnja proširi kada je reč o izvozu jabuke, kruške, jagodičastog i bobičastog voća, saopštila je Privredna komora Srbije.

On je istakao i da bi jedan od partnera na budućim Sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu, mogla da bude i Indija.

Direktor Sektora za poljoprivredu PKS Veljko Jovanović ocenio je da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

„Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe“, kaže Jovanović.

Prethodni tekstEvo zašto je crni biber dobar za vas
Sledeći tekstSanja Mirza pred operacijom kolena, optimista za sledeću sezonu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime