Više od 20 indijskih gradova među 30 najzagađenijih na svetu

Indijski gradovi su najviše zastupljeni na spisku najzagađenijih gradova u svetu 2018. godine i zauzimaju 22 od prvih 30 mesta, pokazuje izveštaj ekološke organizacije Grinpis (Greenpeace).

Nju Delhi, koji je na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta, ponovo je glavni grad sa najvećim zagađenjem, a na vrhu spiska je indijski poslovni grad Gurugram, koji je 2016. promenio ime u Gurgaon.

Svetski izveštaj za 2018. o kvalitetu vazduha koji su sastavili Grinpis i IQAir AirVisual analizira podatke o zagađenju vazduha koji se prikupljaju u desetinama hiljada posmatračkih centara, kako javnih, tako i privatnih, šriom sveta. U klasifikaciji je više od 3.000 gradova, a na spisku su poređani od najzagađenijeg ka najmanje zagađenom.

U izveštaju se meri koncentracija mikročestica PM 2,5, sitnih čestica u vazduhu prečnika 2,5 mikrona koje su posebno štetne za ljudsko zdravlje.

Deset gradova na Zapadnom Balkanu ima nivo PM2,5 koji je tri puta veći od normi Svetske zdravstvene organizacije. Osam gradova na Balkanu je među 10 odsto najzagađenijih gradova sveta, navodi Grinpis u svom izveštaju.Beograd je na 555. mestu na spisku, a prosečna zagađenost mu je prošle godine označena kao umerena, dok je u januaru i februaru oznaka povećana na nivo koji se smatra nezdravim za osetljive grupe.

Najviše na listi među gradovima na Balkanu je Lukavac, u BiH koji je na 92. mestu, Sarajevo je na 240. mestu, Skoplje na 315, Priština na 373. mestu, a Sofija na 428. mestu.

Prema podacima UN, zagađenje vazduha odgovorno je svake godine za preuranjenu smrt sedam miliona ljudi i predstavlja glavni zdravstveni rizik kada je reč o životnoj sredini. Među prvih trideset na spisku su i gradovi iz Kine, Pakistana i Bangladeša.

U odnosu na broj stanovnika, najzagađenija zemlja je Bangladeš, a slede Pakistan i Indija, Avganistan i Mongolija u prvih deset.

Od oko 3.000 gradova navedenih u izveštaju 64 odsto premašuje norme Svetske zdravstvene organizacije po pitanju godišnje izloženosti česticama PM2,5.

U Kini je prosečna koncentracija u gradovima opala za 12 odsto od 2017. do 2018. godine. Peking je na 122. mestu najzagađenijih gradova sveta u 2018. godini.

„Poslednje godine su pokazale da u Jugooistočnoj aziji postoji snažna veza između brzog ekonomskog rasta i pogoršanja zagađenja vazduha“, navodi se u izveštaju.

Takođe se ukazuje na nedostatak informacija o kvalitetu vazduha posebno u Africi i Latinskoj Americi i navodi da je vrlo važno da se te informacije objavljuju u realnom vremenu da bi mogle da se preduzmu mere za borbu protiv zagađenja.

(Beta/AFP)

Prethodni tekstPakistan vraća ambasadora u Nju Delhi
Sledeći tekstIndija: od svinjskog gripa od početka godine umrlo 530 osoba

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime