Anis – indijski začin i lek

0
89
Foto: Ajale/Pixabay.com

Ukusno slatkasto zrno anisa (vilayati, saunf) meša se obično s ostalim začinima i služi u Indiji kao mukhavasa (osvježavajuća mešavina koja se zvaće nakon jela radi poboljšanja probave).

Seme anisa ima izuzetna lekovita svojstva:

  • deluje protiv nadimanja
  • umiruje grčeve
  • jača želudac
  • pospešuje varenje
  • pospešuje probavu
  • pospešuje čišćenje štetnih sokova iz organizma
  • čisti krv
  • jača nervni sistem
  • čisti i pluća
  • čisti bubrege
  • jača probavne organe
  • stabilizuje neuredan menstrualni ciklus
  • otklanja nesanicu
  • smanjuje apetit

Upotreba anisa

Anis (Pimpinella anisum) koristi se u proizvodnji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i u proizvodnji likera. Upotrebljava se i u proizvodnji alkoholnih pića (mastika).

Pravi anis danas se upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvezdoliki ili zvezdasti anis, koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi sa njim.

Zvezdasti anis: aroma mu je slatkasta i blago gorka.

Stavlja se u čaj, kuvano vino, slatkiše, mus od šljiva, keks.

Naročito dobro ide uz indijske specijalitete sa svinjskim, pačjim i guščjim mesom.

Čaj od anisa priprema se za najrazličitije zdravstvene tegobe.

Anis je nezaobilazan ne samo u kulinarstvu već i u kozmetici, gde se upotrebljava veoma kvalitetno anisovo ulje i ostali lekoviti preparati.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime