Pendžab – jedan od najplodnijih regiona sveta

Foto: Pixabay.com/tpsdave

Pendžab je savezna država Indije sa površinom od 50.362 km² i više od 24 miliona stanovnika. Nalazi se u severozapadnom delu Indije. Glavni grad Pendžaba Čandigar predstavlja posebnu teritoriju, a glavni grad je i Harajane. Indijska prva civilizacija u dolini Inda nastala je u Pendžabu.

Indijski Pendžab je deo većeg istorijskog regiona Pendžaba, koji je sadržavao i pakistanski Pendžab, Himašal Pradeš, Harajanu, Delhi i Čandigar. Reč pendžab dolazi od persijskih reči „panj“-pet i „ab“ – voda, što bi značilo Zemlja pet reka. Pet reka po kojima je Pendžab dobio ime su Dželum, Čenab, Beas, Ravi i Sutlej, a svih pet predstavljaju pritoke Inda.

Pendžab ima najbolju infrastrukturu u celoj Indiji, pa zato predstavlja privlačnu lokaciju za strane kompanije Najviše električne energije se proizvodi u Pendžabu. Osim poljoprivrede značajna je proizvodnja naučne instrumentacije, elektroindustrija, mašinska industrija i tekstilna. Pendžab je jedan od najplodnijih regiona sveta. Idealan je za pšenicu. Gaje se i pirinač, voće, povrće i šećerna trska. Tu se proizvodi 60% indijske pšenice i 40% indijske proizvodnje pirinača. Pendžab proizvodi 2% svetske proizvodnje pamuka, 2% svetske proiizvodnje pšenice i 1% svetske proizvodnje pirinača.

Glavna religija u Pendžabu je sikska, kojoj pripada 60% stanovništva. Hinduizam je druga religija po veličini u Pendžabu. Najsvetiji sikski hram – Zlatni hram iz Amricara nalazi se u Pendžabu. Amricar je takođe značajan za džainizam. Jezik je pandžabi, a govori se i u pakistanskom Pendžabu, ali koristi se različito pismo.

Prethodni tekstNajveća škola na svetu ima 45.000 đaka
Sledeći tekstAnis – indijski začin i lek

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime