Lekovita svojstva indijskih zimskih začina

Indija ima raznovrsne začine koji se uzgajaju u različitim delovima zemlje i u različitim klimatskim uslovima, a svaki začin ima poseban ukus i aromu. Indijska kuhinja ne bi bila ono što jeste bez upotrebe svih začina koji se koriste u svakodnevnim jelima. Zapravo, ne samo u hrani, začini se koriste i u prevenciji i lečenju.

Mnogi indijski začini imaju antimikrobne osobine koje poboljšavaju njihova lekovita svojstva i sprečavaju nastanak bolesti. Začini, takođe, tokom zimskih meseci omogućiju telu toplotu na prirodan način.

Evo spiska začina koje treba koristiti u toku zime.

1. Karanfilić

Poznat je kao kao preparat koji pružai olakšanje pri problemima sa zubima i desni, ali postoji još nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo konansumirati ovaj začin. Zna se da je karanfilić bogat antioksidantima, antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima, pa pomaže krutim zimskim zglobovima, pri hladnoći, kašlju i groznici. Veruje se i da pomaže i sluhu i grlu.

2. Cimet

Smiruje grlo pomažući zagrevanje tela. Prema rečima dr Ashutosh Gautam, štapić cimeta natopljen toplom vodom sa nekoliko kapi meda dva-tri puta dnevno, može pomoći da se očisti grlo.

3. Kurkuma

Haldi ka Dudh (Turmeric Milk) često se smatra zlatnim mlekom i veoma je poznat u Indiji kao kućni lek za prehladu i grip. Turmerik je antiseptik i antiinflamatorni začin koji pomaže u borbi protiv hladnoće i kašlja, a posebno je efikasan za suv i bolni kašalj.

4. Kardamom

Crni kardamom pomaže u lečenju prehlade, kašlja i određenih respiratornih problema.

5. Crni biber

Crni biber sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka poput vitamina C, flavonoida, antioksidanata i antibakterijskih svojstava, koja djeluju kao prirodni lek za kašalj i hladnoću uz izvanrednu aromu. Biber sa medom je najbolje tradicionalno sredstvo za sprečavanje prehlade zimi.

6. Seme korijandera

Seme korijandera sadrži posebna isparavajuća ulja i masne kiseline koje pomažu u lečenju rana, održavanju zdravih tkiva i zaštiti od uobičajene prehlade i gripa tokom zimskih meseci. Takođe pomaže u zaštiti elastičnosti kože proizvodnjom kolagena i drugih hranljivih materija kao što su folna kiselina, vitamin A i gotovo 30% vitamina C (12).

Kao što mudri ljudi kažu, prevencija je bolja od lečenja, tako da ove zime koristite zimske začine kako bi vam telo pružilo toplotu iznutra i olakšalo prehlade i grip. Dodajte začine u svoje čajeve i tople napitke.

Indijski začini…

Prethodni tekstIndijci predstavili novo „čudo“ motociklizma
Sledeći tekstPrinc Indije u politici: Raul Gandi dolazi na čelo Kongresne partije?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime