5 jednostavnih vežbi koje će vas održati mladima

Foto: unsplash.com/conscious_design

Prava mladost podrazumeva osećaj energije, pun vitalnosti i prihvatanje životnih avantura sa entuzijazmom. Stručnjaci za fitnes uvek ističu neverovatne moći vežbanja u pomaganju ljudima da prkose godinama i ostanu mladi u srcu. Evo pet vežbi koje mogu da otključaju taj osećaj mladosti u vama:

​​Trening snage​

Vežbe za vežbanje otpora kao što su vežbe sa tegovima ili vežbe sa telesnom težinom poput čučnjeva, iskoraka i sklekova, ključne su za održavanje mišićne mase, gustine kostiju i ukupne snage kako starimo. Izgradnja i očuvanje mišićne mase ne samo da vam pomaže da ostanete fizički jaki i sposobni, već i podržava metaboličko zdravlje i smanjuje rizik od gubitka mišića i osteoporoze u vezi sa godinama.

Kardiovaskularne vežbe

Prema Kushalu Pal Singhu, stručnjaku za fitnes i performanse, Anitime Fitness, „aerobne vežbe poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja su neophodne za održavanje zdravlja srca, poboljšanje cirkulacije i povećanje izdržljivosti. Redovne kardiovaskularne vežbe mogu poboljšati funkciju pluća, sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomažući vam da ostanete aktivni i energični u kasnijim godinama”, prenosi TOI.

Fleksibilnost i rad na mobilnosti​

Uključivanje vežbi fleksibilnosti i mobilnosti, kao što su joga, pilates ili rutine istezanja, u vaš fitnes režim može pomoći u poboljšanju zdravlja zglobova, poboljšanju opsega pokreta i sprečavanju ukočenosti i nelagodnosti. Održavanje fleksibilnosti i mobilnosti je ključno za obavljanje svakodnevnih zadataka sa lakoćom i smanjenje rizika od povreda kako starimo.

​​Vežbe ravnoteže i koordinacije​

Vežbe ravnoteže i koordinacije, kao što su Tai Chi, vežbe ravnoteže ili vežbe agilnosti, pomažu u poboljšanju propriocepcije, prostorne svesti i neuromišićne kontrole. Ove vežbe su neophodne za sprečavanje padova i održavanje i očuvanje mobilnosti, posebno kako starimo.

Vežbe uma i tela

Vežbe uma i tela kao što su meditacija, svesnost ili vežbe disanja mogu pomoći u smanjenju stresa, promovisanju opuštanja i poboljšanju mentalnog blagostanja. Upravljanje stresom je ključno za održavanje mladosti, jer hronični stres može ubrzati starenje i povećati rizik od zdravstvenih problema povezanih sa godinama. Uključivanje vežbi uma i tela u svoju rutinu može vam pomoći da ostanete smireni, fokusirani i otporni u suočavanju sa životnim izazovima.

Prethodni tekstNajbolja mesta u Indiji na kojima ćete sigurno videti tigrove (foto)
Sledeći tekstRecept koji će vas oduševiti: Mladi krompir i piletina u indijskoj marinadi s jogurtom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime