Ambasadorka Narinder Čohan o najvećim uspesima Indije u 2017. godini

Foto: cordmagazine.com

Ambasadorka Indije u Srbiji gđa Narinder Čohan, u intervjuu za CorD magazin osvrnula se na uspehe svoje zemlje u 2017. godini, kao i na odlične ekonomske, političke i kulturne odnose Indije i Srbije.

Vaša ekselencijo, koja dostignuća Indije u prošloj godini biste posebno izdvojili?

– Uspeh parlamentarnog oblika Vlade, vladavina prava i ljudska vera u demokratske procese i institucije su najveća dostignuća nezavisne Indije. Indija se u 2017. godini veoma razlikovala od Indije 1947. Otvaranje ekonomije 1991. godine i serija značajnih reformi koje su od tada sprovedene, ublažile su posledice kolonizacije i ne samo izbavile milione ljudi iz siromaštva, već su proširile tržište za robu i usluge, donele finsnsijski prosperiet i veću kupovnu moć za milione građana srednje klase. U Indiji danas živi 1.3 milijardi ljudi, odnosno 18% ukupne svetske populacije i više mladih nego igde na svetu. Ekonomski uspeh Indije poslednjih godina pomogao je da Južna Azija postane regija sa najbržim razvojem na svetu.

Neka od najznačajnih dostugnuća u 2017. godni su:

  • Indijska Svemirska Istraživačka Organizacija (ISRO), svemirska agencija Indije, koja se 15. februara 2017. godine upisala u istoriju uspešnim lansiranjem rekordnih 104 satelita iz sedam zemalja. Ovo je najveći broj satelita ikada lansiranih tokom jedne misije. Među ostalim dostignućima u svemiru ističu se i lansiranje 2230 kilograma teškog satelita Južna Azija (GSAT-9) i GSAT-17, u maju 2017. godine, indijskog trećeg komunikacionog satelita, koji obezbeđuje komunikaciju u regionu Južne Azije.
  • Porez na robu i usluge (GST), najznačajnija indijska poreska reforma u poslednjih 70 godina od sticanja nezavisnosti, stupio je na snagu 1. jula 2017. godine. Ovaj porez je jedini koji obuhvata robu i usluge, od proizvođača od potrošača i koji želi da sruši granice među indijskim državama i stvori jedinstveno tržište.
  • Indija se popela za 30 mesta i osigurala mesto u top 100 zemalja sa najjednostavnijim poslovanjem na svetu, listi koju je sastavila Svetska banka. Za to su zaslužne reforme u kreditiranju, snadbevanju elekričnom energijom i zaštiti manjinskih investitora. Po rezultatima iz 2017. godine, Indija je postala zemlja sa najvećim skokom na listi Svetske banke.
  • Započeta je izgradnja prve indijske brze pruge između Mumbaja i Ahmedabada. Ovim projektom transformisaće se železnice i stvoriti nova Indija.
  • Indija je jedna od najkonkurnetskijih zemalja Južne Azije, i u 2017-18. godini našla se na 40. mestu Globalnog izveštaja o konkurentnosti, među 137 zemalja Svetskog ekonomskog foruma. Zabeležen je skok od 12 mesta, sa 52. na 40. u pogledu Putnog i turističkog konkurentskog indeksa, objavljenog u Svetskom ekonomskom forumu, 5. aprila 2017. godine.
  • U novembru je Indijka Manuši Čilar izabrana je za Mis sveta 2017. godine i tako postala šesta Mis sveta iz Indije.
  • 9. juna 2017. godine Indija je postala stalna članica Šangajske organizacije za saradnju.
  • U oktobru je u Indiji uspešno održano Svetsko prtvenstvo u fudbalu za igrače mlađe od 17 godina.
  • Najduži most u Indiji, 9.15 km dug most Dhola-Sadiya preko reke Bramaputra u Asamu, otvoren je u maju 2017. godine.

(CorD Magazine No. 159, januar 2018.)

Prethodni tekstAmbasadorka Indije: Indija – jedinstveno tržište za ceo svet
Sledeći tekstSvi su je otpisali: uzela je ovaj indijski začin i – čudo se dogodilo! (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime