ISRO planira otvaranje rudnika na Mesecu do 2030. godine

Foto: Pixabay.com/jrperes

Od istovremenog lansiranja 104 satelita, komercijalizacije proizvodnje litijum-jonskih  baterija, do preuzimanja vodeće uloge u obezbeđivanju energetske sigurnosti, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) radi punom parom. Pored plana da se misija sa ljudskom posadom pošalje na Mesec i Mars, kao i razvojem neohodnih letelica, ISRO takođe vredno radi da pomogne Indiji u zadovoljavanju svojih energetskih potreba planiranjem misije na Mesec 2030. godine, koja bi rudarila Helijum-3 iz lunarne prašine, proizvodila energiju i transferisala je nazad na Zemlju.

ISRO je nedavno objavio da je u svemirskom centru Arai uspešno razvio i testirao nove litijum-jonske baterije, koje će podstaći prodor električnih vozila u Indiji. Vlada Indije sada planira da ponudi ovu tehnologiju kompanijama radi komercijalne proizvodnje.

Plan za rudarenje lunarne prašine je deo startegije Indije da do 2022.godine smanji zavisnost od uvoza karbonskih energenata za 10%. Prema izveštaju firme BP Enegy, rast tražnje za energijom u Indiji namašiće rast tražnje u drugim zemljama članicama BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina).

Uspeh agencije ISRO na ovom polju će takođe smanjiti zagađenje i uvoz goriva. Ovo je značajna stavka, pošto Indija godišnje izdvaja 150 milijardi dolara na uvoz energenata, a očekuje se da će ova cifra dostići 300 milijardi dolara do 2030.godine.

Indija iz uvoza pokriva 80% svojih potreba za naftom i 18% potreba za prirodnim gasom.

Prethodni tekstVelika nagrada za zvezdu američke serije „Kvantiko“
Sledeći tekstMerkel i Modi šetali vrtom Meseberg palate

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime