Komemoracija 141. godišnjice rođenja Sardar Patela u Srbiji

Foto: Ambasada Indije

Komemoracija 141. godišnjice rođenja Sardar Valabhai Patela, inače poznatog kao „Čelični čovek Indije“, veliki društveni vođa, koji je igrao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije, bio prvi Ministar unutrašnjih poslova i zamenik Premijera Indije, u Srbiji je proslavljena 31. oktobra organizovanjem posebnih predavanja i projekcija dokumentarnog filma „Čovek  Tišine-Sardar Valabhai Patel“ i biografskog filma „Sardar“ na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu; Filozofski fakultet u Novom Sadu; 8. Beogradskoj Gimnaziji itd.

Najava komemoracije od strane Ambasade Indije preko medija, društvenih mreža i lične promocije naišla je na veliko interesovanje domaće javnosti. Posebni članci o Sardar Patelu bili su publikovani između ostalog i na internet portalima.

Sardar Valabhai Patel bio je jedan od osnivača Republike Indije, državnik od integriteta, koji je imao važnu ulogu u procesu sticanja indijske nezavisnost od britanske vlasti. On je bio osoba koja je vodila zemlju ka ujedinjenju, stvaranju nezavisne države, ujedno je igrao ključnu  ulogu u integrisanju preko 500 kneževina u Indijsku Uniju.

Za njegovo aktivno liderstvo i sposobnost da predvodi hiljade ljudi, dobio je nadimak ‘Sardar’, koje znači šef. Zahvaljujući njegovoj mudrosti, praktičnosti, oštroumnosti, dobrim organizaconim sposobnostima i političkom talentu, Patel je postao jedan od najvećih indijskih lidera.

Prethodni tekstIndija među najbrže rastućim tržištima solarne energije u svetu
Sledeći tekstIndijski film „Čovek bez ljubavi“ za vikend na „Prvoj“ televiziji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime