Komemoracija povodom 142. godišnjice rođenja Sardara Patela 31. oktobra u Srbiji

Foto: Ambasada Indije

Komemoracija povodom 142. godišnjice rođenja Sardara Valabhai Patela, inače poznatog kao Ćelični čovek Indije, veliki društveni vođa, koji je igrao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije, bio prvi ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Indije – biće u Srbiji proslavljena organizovanjem projekcije dokumentarnog filma „Život Sardar Valabhai Patela“ i predavanja o delovanju Sardar Patela na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu; Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i 8. Beogradskoj gimnaziji.

Dokumentarni film „Život Sardar Valabhai Patela“ danas će takođe biti prikazan na Radio Televiziji Srbije (RTS2 u 21.55 časova).

Foto: Ambasada Indije

Sardar Valabhai Patel bio je jedan od osnivača Republike Indije, državnik od integriteta, koji je imao važnu ulogu u procesu sticanja indijske nezavisnost od britanske vlasti. On je bio osoba koja je vodila zemlju ka ujedinjenju, stvaranju nezavisne države. Za aktivno liderstvo i sposobnost da predvodi hiljade ljudi, dobio je nadimak ‘Sardar’, što znači šef.

Foto: Ambasada Indije

Kao prvi ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Indije, Sardar Patel imao je ključnu ulogu u integrisanju preko 500 kneževina u Indijsku Uniju.  Zahvaljujući njegovoj mudrosti, praktičnosti,  oštroumnosti, dobrim organizaconim sposobnostima i političkom talentu, Patel je postao jedan od najvećih indijskih lidera. Poshumno mu je dodeljeno najviše indijsko građansko priznanja ‘Barat Ratna’ 1991. godine.

Pročitajte više o Sardaru Patelu…

Prethodni tekstOvo bi trebalo da probate bar jednom u životu
Sledeći tekstZapaženo učešće Indije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime