NASA potvrdila mesto udara indijske sonde Vikram (video)

Američka svemirska agencija NASA je zahvaljući snimcima satelita konačno potvrdila mesto udara indijske sonde Vikram, a koje je prvi uočio jedan indijski inženjer.

NASA je sinoć objavila fotografije iz oktobra i novembra, na kojima su američki naučnici uspeli da, nakon analize, razaznaju tragove udara i krhotina lunarnog modula koji se srušio 7. septembra prilikom pokušaja sletanja.

Dokazi su teško vidljivi golim okom, ali je NASA uspela da detektuje tragove udara na površini Meseca.

Američki satelit koji kruži oko Meseca u septembru je prilikom prvog prolaska nakon rušenja sonde snimio mesto navodnog udara, ali dokazi tada nisu uočeni.

Kada je 33-godišnji indijskih inženjer informatike Šanmuga Subramanian preuzeo snimke, otkrio tragove modula i o tome obavestio NASA-u, američka agencija je ponovo snimila mesto udara, ovaj put uz bolji ugao osvetljenja.

Šanmuga Subramanian rekao je da se zainteresovao za problem pošto NASA nije bila u mogućnosti da pronadje sondu.

Poredio sam fotografije Meseca pre rušenja sonde i posle incidenta sa Vikramom, objasnio je Subramanian i dodao da su mu u potrazi pomagali korisnici Redita i Tvitera.

Indijska svemirska agencija je saopštila u septembru da je izgubila kontakt sa lunarnim modulom Vikram dok se približavao Mesečevom južnom polu. Ovo je bila druga indijska misija na Mesec, posle Čandrajan 1 iz 2008, čiji je cilj bio potraga za vodom na površini Zemljinog satelita.

(Tanjug, Beta)

Prethodni tekstPoplave posle monsunskih kiša u Indiji
Sledeći tekstIndijska kompanija plaća dobrovoljcima da spavaju 100 dana u svojoj kući

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime