Kardamon kao lek

Foto: Pixabay.com/PDPics

Kardamon začin osim što svojom aromom obogaćuje jela širom sveta, on vrlo dobro poboljšava varenje i pomaže u lečenju bolesti disajnih i urogenitalnih organa. Svrstava se u porodicu đumbira, i najviše se koristi na Indijskom poluostrvu, ali je sve traženiji i cenjeniji u Evropi. Tako ga na primer Skandinavci koriste u svojim pudinzima od jabuka, pa čak i kao dodatak hamburgerima i kobasicama.

Koje vrste kardamona postoje i kako ih upotrebiti

Zeleni kardamon, jedan od najstarijih i najcenjenijih začina koji potiče iz jugoistočne Azije, važi za „kraljicu začina“ i spada među najskuplje na svetu. Seme kardamona nalazi se u zelenkasto-smeđoj mahuni, blago su ljutkaste, pikantne i bogate blagotvornim eteričnim uljima. U samo jednoj mahuni može da se smesti do dvadesetak sitnih semenki.

Kao začin kardamon se koristi u svim kuhinjama sveta, a posebno indijskoj i arapskoj. Izuzetno je bogat vitaminima i dragocenim mikronutrijentima. Sadrži niacin, piridoksin, riboflavin,  tiamin, vitamin A i C, natrijum, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, bakar, mangan, fosfor i cink. Preporučuje ga od davnina ajurvedska medicina, a sve više je prisutan i u zapadnim zemljama.

Osim zelenog veoma je cenjen i smeđi kardamon koji se fino uklapa sa jezgrastim voćem poput badema, zatim cimetom, karanfilićem, peršunom ali i šavranom. Zeleni je sa druge strane nezaobilazan u pudinzima, voćnim jogurtima, sladoledima i ajurvedi.

(zdravailepa.com)

Prethodni tekstIndija – drevna svetska supersila
Sledeći tekstPredstavljamo vam novi Xenon pikap kamionet

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime